Angkor Arkeoloji Parkı’nda Kral Jayavarman döneminde inşa edilmiş hastane için kazı yapan arkeologlar, yaklaşık iki metre uzunluğunda sembolik ‘hastane gardiyanı’ heykeli buldu.
Kamboçya’nın Dünya Mirası Listesi’ndeki Angkor Arkeoloji Parkı, dokuzuncu yüzyıldan on beşinci yüzyıla kadar Khmer İmparatorluğu’nun başkentliğini yapmış çeşitli yerleşim yerlerinin kalıntılarını barındırıyor.
Cambodia Daily'nin haberinde, 2 metrelik heykelin, tapınağın yer aldığı bölgede antik bir hastanenin ortaya çıkarılması için yürütülen kazı çalışmaları sırasında bulunduğu ve 12. yüzyıldan kaldığının sanıldığı belirtildi.
Keşif, gazetede "sadece filmlerde olabilecek bir şey" olarak nitelendirildi.
Kum taşından yapılmış heykelin 12. yüzyılda Kral 7. Jayavarman yönetimi (1181-1220) sırasında inşa edilen bir hastanenin girişine, binayı koruması için yerleştirildiği düşünülüyor.
Yerin 40 santimetre altında gömülü halde bulunan heykelin kol ve bacaklarının kırılmış, üzerindeki işlemelerin ve baş kısmının ise son derece korunmuş olduğu belirtildi.
Uzmanlar, bölgede diğer kalıntıların ortaya çıkarılmasıyla o dönemin yaşam tarzı ve şartlarıyla ilgili daha fazla bilgi edinmeyi umuyor.
Angkor Wat tapınağı, Güneydoğu Asya'nın en çok turist çeken noktalarından bir tanesi.
Kamboçya'da 9. ila 15. yüzyıllarda hüküm süren Khmer İmparatorluğunun farklı dönemlerinde inşa edilen tapınak, geçen yıl yaklaşık 2,5 milyon ziyaretçi ağırladı.
Tapınaktaki birçok değerli parçanın yağmalandığını dile getiren uzmanlar, keşfin, Angkor Wat'ta son yıllarda bulunan en önemli heykel olduğunu belirtiyor.