Evrimciler ve evrimi reddeden Yaratılışlar arasında büyük polemiklere yol açan Kambriyen patlamasına dair yeni bilimsel varsayım ortaya atıldı. Yeni bilimsel araştırma, bu evreye ait iki ayrı evrim tezi için de bir orta zemini işaret ediyor.
Büyük çaplı fosil çalışması, 540 milyon yıl önce ortaya çıktığı öngörülen erken hayvan yaşam izlerine dair yeni varsayımlar geliştirilmesi gerektiğini gösteriyor.
540-500 milyon yıl öncesine tarihlenen ilk fosil kayıtlarına göre Kambriyen Patlaması olarak bilinen tanımla ilk büyük hayvan gruplarının bir anda ortaya çıktığı varsayılıyordu.
Ancak, Oxford Üniversitesi ile Lozan Üniversitesi'nin işbirliği ile gerçekleştirilen yeni araştırma, 'patlama' denilen safhanın aslında daha aşamalı bir süreci kapsadığını gösteriyor. Yani yeni araştırmaya göre; ilk hayvan türleri Kambriyen dönem öncesinde yaklaşık 40 milyon yılı kapsayan süre boyunca kademeli olarak evrimleşmiş gibi gösteriliyor.
Kambriyen Patlaması denilen safhada o güne kadar dünyanın gördüğü en büyük ve en çeşitli hayvan grupları yani euarthropod'ların ortaya çıktığı biliniyordu?
Euarthropod'lar nelerdir? Euarthropoda kavramı böcekleri, kabuklu hayvanları, örümcekleri, trilobitleri ve canlı ve soyu tükenmiş diğer hayvan türlerine çok geniş yelpazeli bir çeşitliliği içerir. Dünya ekosistemlerinin önemli bileşenleridir ve gezegendeki tüm hayvan türlerinin yüzde 80'inden fazlasını oluştururlar. Bu özellik de onları 500 milyon yıl önceye tarihlendirilen hayvanların ortaya çıkışından beri en önemli grup haline getirir.
Oxford Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi ve Lozan Üniversitesi araştırmacılarından oluşan bir ekip erken fosil euarthropod'lardan günümüze kadar yapılmış en kapsamlı analizi gerçekleştirmek için bir araya geldi.
Fosiller yaklaşık 40 milyon yılı boyunca kademeli evrimleşti iddiası
Ekibin imza attığı araştırmaların sonuçları; 22 Mayıs 2018 tarihli PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) dergisinde Allison C. Daley, Jonathan B. Antcliffe, Harriet B. Drage, Stephen Pates imzaları ile Euarthropoda ve Kambriyen Patlamasının erken fosil kayıtları (Early fossil record of Euarthropoda and the Cambrian Explosion) başlıklı makalede yayınlandı.
Makaleye göre; Her çeşit ana fosil kanıtında farklı şekillerde eksikler olsa da birlikte ele alındıklarında köken ortaya çıkacak tutarlı bir resim ortaya çıkartma ihtimali veriyorlar. Veriler Kambriyen Patlaması denilen evrede söz konusu hayvanların sanıldığı gibi aniden ortaya çıkmadığını, yaklaşık 40 milyon yılı boyunca kademeli evrimleşerek boy gösterdiklerini gösteriyor.
Evrim Teorisi savunucularının bu döneme ait birbirine rakip iki ayrı varsayımı vardı. Bunlardan ilki, 650-600 milyon yıl önce başlayan, kökenleri molekülere dayanan yaşam belirtilerinin yavaş yavaş kademeli evrimsel gelişimini savunuyordu.
Diğer hipotez ise Sıçramalı Evrim Kuramı olarak adlandırılan yüksek evrimsel şartlar nedeniyle 540 milyon yıl önce anlık olarak ortaya çıkan gelişimleri içeriyordu.
Yeni bilimsel araştırma yeni moleküler tarihlendirme tahminleri ile 550 milyon yıl önce birden bire yeryüzüne yayılmış görünen euarthropodlara dair rekabet halideki iki büyük hipoteze adeta meydan okuma sunuyor ve her iki teze bir ortak uzlaşma noktası sunuyor.
Projede imzası bulunan isimlerden Profesör Allison Daley; "İncelediğimiz her ana fosil türüne ati kalıntılar sınırlı ve zinciri tamamlama şansı vermiyor. Ancak farklı yöntemlerle ve birlikte ele alındıklarında karşılıklı aydınlatıcı veriler ortaya çıkartıyor ve tutarlı bir resme izin veriyorlar. Bu veriler de bizi kökenleri ortaya çıkarmak ve euarthropod'ların evrimini en alttan orta Kambriyen safhalarına kadar izleme şansı veriyor.
Euarthropoda'nın kökeninin zamanlaması çok önemli. Olayı nasıl gördüğümüzü ve grubun evrimini nasıl yorumladığımızı belirler. İlk olarak hangi grupların geliştiğini araştırarak bacak uzuvları gibi fiziksel özelliklerin gelişimini izleyebiliriz" dedi.
Kambriyen patlaması yanılgı olabilir!
Prof. Allison Daley; Bundan önce Prekambriyen Dönem'den gelen fosillerinin yokluğundan dolayı euarthropodların birden bire yeryüzünde belirdiği iddia ediliyordu. Fakat yeni kapsamlı fosil çalışması durumun böyle olmadığını gösteriyor" ifadesini kullandı.
Teze itiraz edenler de var: Tek açıklama var - eklembacaklılar henüz evrimleşmemişti
Çalışmaya katılmayan Londra Doğa Tarihi Müzesi'nde görevli Paleobiyolojist Dr. Greg Edgecombe; "Euarthropod Precambrian fosil kayıtlarından eksik olduğu ve fosil kayıtları olmayacağına dair önyargılar şimdi reddedilebilir ama makalenin yazarları Prekambriyen ve Kambriyen'in fosillerinin çok benzer olduklarını iddia eden çok zorlayıcı bir tez sunmaktalar. Oysa gerçekte hâlâ tek bir açıklama var: Eklembacaklıları o devirlerde henüz evrimleşmemişti.
Oxford Üniversitesi Zooloji Bölümü'nde doktora öğrencisi ve makalenin ortak yazarlarından Harriet Drage ise şunları söylüyor: "Yaşamın erken tarihini anlamak söz konusu olduğunda, sahip olduğumuz en iyi kanıtlar fosil kayıtlarıdır. Euarthropod'ların kökeni hakkında konuşmak için erken ve orta Kambriyen evresindeki fosiller hayli çok şey söylüyor" diyor.
arkeolojikhaber.com