Arkeologlar, Rusya'nın Kola Yarımadası'ndaki Yeni Taş Devri çağının en önemli beş eseri arasında gösterilen kaya resimlerinin kesin yaşını ortaya çıkarmayı başardı.
Rusya'nın kuzeybatısındaki Kanozero Gölü Müzesi'nin Petroglifler Sorumlusu Vladimir Perevalov, Kola Yarımadasında bulunan duvar ve kaya resimlerinin ne zaman yapıldığını gösteren önemli arkeolojik kalıntılar keşfedildiğini açıkladı.
1997 yılında keşfedilen Kanozero petroglifleri, Yeni Taş Devri çağının en önemli beş eseri listesinde yer alıyordu. Kanozero Gölü kıyılarındaki ve adacıklardaki kayalara kazılmış 1200'den fazla resimde; insanlar, hayvanlar, ay ve güneş simgelerinin yanı sıra avcılık ve balıkçılık tasvirleri yer alıyordu.
Vladimir Perevalov, TASS ajansına yaptığı açıklamada; St Petersburg merkezli Materyal Kültürü Tarihi Enstitüsü arkeologlarının Kola Yarımadası'ndaki bu yaz gerçekleştirdiği çalışmalar sırasında buldukları antik eserlerle mağara ve kaya resimlerinin yaşlarını ortaya çıkardığını söyledi.
Kaya resimlerinin 6 bin yıllık olduğuna kanaat getirildi
Perevalov, "Arkeologların buluntuları, Kanozero Gölü çevresindeki kayalarda yer alan petrogliflerin 6.000 yıllık olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, bir kaç ayrı kanıttan hareket ederek çizimlerinin tümünün 4. binyılda yapıldığı sonucuna ulaştılar. 2015'ten bu yana süren arkeoloji kazılarında St Petersburg arkeologları, bu yıl ilk kez kaya resimleriin yapıldığı araçları keşfetti. Bulunan eserler taşların kazılmasında ve boyanmasında kullanılan aletlere ait parçalar. Ayrıca aynı döneme ait seramik parçaları ve mika parçacıkları keşfedildi. Kanozero Gölü alanında araştırmalar devam ediyor" dedi.
arkeolojikhaber.com