Kanuni türbesi arkeoloji kazıları sempozyumla anlatıldı

Kanuni türbesi arkeoloji kazıları sempozyumla anlatıldı

Kanuni türbesinin araştırılması çalışmaları kapsamında "Zigetvar Kanuni Sultan Süleyman Türbe-Palankası Kazı ve Araştırmalar Sempozyumu" düzenlendi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) öncülüğünde Kanuni Sultan Süleyman'ın kayıp mezarının araştırılması projesi kapsamında "Zigetvar Kanuni Sultan Süleyman Türbe-Palankası Kazı Araştırmaları Sempozyumu" yapıldı.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kültür Kongre Merkezi'nde düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesinin iki yıl önce bulunduğunu hatırlatarak, bu çalışmanın Türkiye ile Macaristan arasındaki iş birliğine mükemmel bir örnek teşkil ettiğini söyledi.

Çalışmayı büyük bir heyecanla takip ettiğini dile getiren Kiss, tarihte Zigetvar'ın meşhur bir yer olduğunu, bu çalışma sayesinde gelecekte de meşhur bir yer olacağını kaydetti.

Zigetvar'ın Türkiye ve Macaristan için sembolik öneme sahip olduğunu vurgulayan Büyükelçi Kiss, "Türk dostlarımız için Kanuni Sultan Süleyman'ın, biz Macarlar için ise yurdu için hayatını feda eden Kont Miklos Zrinyi'nin vefat ettiği yerdir." dedi.

TİKA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Birol Çetin de TİKA'nın 54 ülkedeki 56 ofisiyle yıllık ortalama 2 bin proje geliştirdiğine dikkati çekerek, yapılan çalışmanın sonuçlarını merak ettiklerini söyledi.

Çetin ayrıca Macaristan'da Gül Baba Türbesi ve müzesinin bu sene sonunda biteceğini ifade etti.

ODTÜ Mimarlık Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Uzay Peker de Türkiye ile Macaristan arasındaki iş birliğiyle Avrupa'da ilk defa Osmanlı dönemine ait tamamen ortadan kalkmış bir yerleşkede bu boyutlarda bir arkeoloji çalışması yapıldığını vurguladı.

Çalışmanın Türk-Macar bilimsel ve kültürel iş birliğine yaptığı katkıya işaret eden Peker, "İş birliğimiz, Macaristan-Türkiye ortak tarihinin karanlıkta kalan önemli parçasının aydınlatılmasını sağlamıştır. Zigetvar, Kanuni Sultan Süleyman türbe palankası kazı araştırmaları dünya çapında ilgi çekmektedir. Türk-Macar bilim adamları arasındaki verimli iş birliği buradaki sempozyum gibi toplantılarla devam etmektedir." diye konuştu.

Peker, çalışmaların süreceğini ve gelecekte daha fazla bulgunun ortaya çıkabileceğinin altını çizdi.

Sempozyumun açılışı konuşmalarının ardından bilimsel çalışmaların sunumları yapıldı.

Adam Abu Bashal, Bilal Tanrıverdi - AA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

arkeoloji haber, arkeoloji haberleri

 

 

 

 


Benzer Haberler & Reklamlar