Kapadokya'yı 36 yıldır Kavala'da yaşatıyorlar

Kapadokya'yı 36 yıldır Kavala'da yaşatıyorlar

Kapadokya'dan mübadele ile Yunanistan'a giden Rumlar, Kavala iline bağlı bir köyde, Kapadokya özlemlerinden doğan Uluslararası Güneş ve Taş Festivali'nin bu yıl 36'ncısını düzenledi.

KAVALA: Kapadokya’dan mübadele ile Yunanistan’a giden Rumların, Kapadokya'nın gelenek ve göreneklerini yaşatmak için düzenledikleri Uluslararası Güneş ve Taş Festivali’nin 36’ncısı bu yıl 8 ülkeden 10 ayrı folklor grubunun katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Mübadele ile 1924'te Selanik’te yaşayan Türkler, Aksaray Güzelyurt’a (Gelveri) yerleşirken, Güzelyurt’ta yaşayan Rumlar da Yunanistan'ın Kavala iline giderek Nea Karvali (Yeni Gelveri) isimli yeni bir köy kurdu. Bu köyde yaşayan Rumlar, düzenledikleri eğlence ve festivallerle Kapadokya sevgisini ve kültürünü yaşatmaya çalışıyor.

Mübadele ile Yunanistan’a giden Rumların, Kapadokya özlemlerinden doğan Uluslararası Güneş ve Taş Festivali’nin bu yıl 36’ncısı düzenlendi. 21 Temmuz'da başlayan festivalde 8 ülkeden 10 ayrı folklor grubu, gösteriler sunuyor. Festivalde, "Konyalım" türküsü eşliğinde sunulan gösteri, büyük beğeni kazandı.

Nea Karvali Kültür Evi Derneği Başkanı Kaplanis İosifidis, yaptığı açıklamada, mübadeleyle gelen ailelerin Nea Karvali’de kurdukları köyde Kapadokya'nın gelenek ve göreneklerini yaşatmaya devam ettiklerini söyledi.

Köyde Kapadokyalı Rumların getirdikleri giyecek ve eşyalardan bir müze oluşturduğunu anlatan İosifidis, "Kıyafet, halı, mobilya ve kullanılan eşyalardan oluşan müzenin ardından, Kapadokya’yı unutmamak ve yaşatmak için Sun and Stone Festivali’ni (Güneş ve Taş Festivali) düzenlemeye başladık" dedi.

İosifidis, festivalin adının Kapadokya’dan esinlenildiğini belirterek şöyle devam etti:

"Kapadokya denince bizim aklımızda ilk canlanan güneş ve taş. Kapadokya’da yaşadığımız Gelveri, Hasandağı ve Melendiz Dağı ile çevrelenmiştir. Bu bölge içinde vadiler, peri bacaları ve evler, her şey taştan. Biz de Gelveri özlemimizden festivalimizin adını 'Güneş ve Taş' olarak düzenledik. Festivalde halk oyunu gösterileri eşliğinde eğlenirken Kapadokya kültürümüzü yaşatmaya devam ediyoruz. Bu yıl 21 Temmuz'da başlayan festivalimiz, 27 Temmuz'da sona erecek."

Festivale 8 ülke katılıyor

Bu yıl festivale 8 ülkeden 10 folklor topluluğunun katıldığını dile getiren İosifidis, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar festivalimize folklor topluluklarıyla katılan ülke sayısı 172’ye ulaştı. Farklı ülkelerden gelen folklor grupları, kültürlerini tanıtıyor. Farklı kültürler kaynaşırken, tüm dünyaya barış mesajı vermeye devam ediyoruz. Bu yıl festivalimize Türkiye, Tayvan, Çin, Şili, Sırbistan, İtalya ile Rusya ve Yunanistan’dan toplam 10 folklor grubu katıldı. Özellikle çocuklarımızın gösterileri büyük beğeni kazandı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Konyalım ve diğer şarkılarımızı gösteriler eşliğinde sunduk."


AA Murat Öner Taş

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar