Karada yaşayan en yaşlı hayvan kaç yaşında? İşte nefes alan tarihi yaratığın yaşı:

Karada yaşayan en yaşlı hayvan kaç yaşında? İşte nefes alan tarihi yaratığın yaşı:

Seyşeller dev kaplumbağası, dünyada yaşadığı bilinen en yaşlı kara hayvanı. Dünyanın Karada Yaşayan En Yaşlı Hayvanı Kaplumbağa Jonathan 192 Yaşında.

2022 yılında, zamana meydan okuyan çok özel bir sürüngen için üç günlük bir doğum günü kutlaması düzenlenmişti. 190. doğum gününü kaplumbağa dostu bir doğum günü pastası ve hayatını anlatan bir animasyon videosuyla kutlayan Kaplumbağa Jonathan, geçtiğimiz ay ise 192 yaşına girdi.

Jonathan, insanlık tarihinin dönüm noktalarında hayattaydı. Guinness Dünya Rekorları‘na göre bunlar arasında bir insanın çekilen ilk fotoğrafı (1838), ilk akkor lambanın icadı (1878), Wright Kardeşler’in yaptığı ilk uçuş (1903) ve daha fazlası bulunuyor.

Spot ışıklarına yabancı olmayan Jonathan, St. Helena adasındaki beş penilik bir madeni paranın arkasında ve ayrıca bir posta pulunun üzerinde yer alıyor. Guinness Dünya Rekorları, iki yıl önce Jonathan’a bilinen en yaşlı kara hayvanı ve şimdiye kadar kaydedilen en yaşlı kara kaplumbağası unvanını verdi. Kaplumbağalar, tatlı su kaplumbağaları ve kara kaplumbağaları, sürüngenler sınıfının Testudines takımınında yer alıyor.

Jonathan, diğer üç dev kaplumbağa David, Emma ve Fred ile beraber Saint Helena adasındaki vali konağında yaşıyor.

Bu Seyşeller dev kaplumbağası (Aldabrachelys gigantea hololissa) 1882 yılında Afrika’nın doğu kıyısı açıklarındaki Seyşeller Adaları’ndan getirilip, Atlantik Okyanusu’nun güneyindeki bir İngiliz toprağı olan St. Helena’ya hediye edilmiş. Jonathan, adanın ilk koloni sekreteri ve sonrasında adanın valisi olan Sör William Grey Wilson’a hediye olarak verilmiş.

Kaplumbağanın tam doğum tarihi bilinmese de yumurtadan 1832 civarında çıktığı tahmin ediliyor. O yılın Kasım ayında St. Helena valisi Nigel Phillips, Jonathan’ın resmi doğum tarihini 4 Aralık 1832 olarak belirlemiş. Fakat 4.200 nüfuslu adanın turizmden sorumlu ismi Matt Joshua’ya göre kaplumbağa 200 yaşında bile olabilir.

Cildi uzun bir süredir fark edilir kırışıklıklarla dolu olan kaplumbağanın gözleri görmüyor, kataraktı var ve koku alamıyor. Duyuları iflas etse de Jonathan’ın veteriner hekimi Joe Hollins, hâlâ çok enerjisi olduğunu aktarıyor; ancak bu durum, hava durumuyla beraber değişiyor.

“Ilıman günlerde güneş banyosu yapıyor; uzun boynu ve bacakları, kabuğundan tümüyle çıkarak ısıyı topluyor ve merkeze aktarıyor” diyor Hollins, Guinness Dünya Rekorları’na. Daha soğuk havalarda ise Jonathan, “yaprak gübresine veya çim kırpıntılarına gömülüyor ve bütün gün orada kalıyor.”

Hollins şöyle ekliyor: “Yaşına rağmen Jonathan’ın libidosu hâlâ iyi durumda ve sık sık Emma ve bazen de Fred ile eşleşmeye çalıştığı görülüyor; hayvanlar genelde cinsiyetlere karşı çok hassas değil!”

Jonathan’ın romantik hayatı ve libidosu, halkın da ilgisini çekmiş. 1991 yılında bakıcıları oldukça asabi ve huysuz olduğunu gördükten sonra Jonathan’a bir eş sunulmuş. Diğer kaplumbağayla samimi bir ilişki geliştirmiş fakat 26 yıldan beri yavrusu olmamış. Jonathan’ın partneri Frederica’nın aslında erkek olduğu anlaşılmış. Bu durum bebek kaplumbağaların neden olmadığını açıklıyor.

190 yaşında yapılan üç günlük parti, Saint Helena’daki valinin ikamet ettiği evde 2 Aralık 2022’de başlamış.

Guinness Dünya Rekorları’na göre önceki en yaşlı kaplumbağa Tu’i Malila’ydı. Bu Madagaskar kara kaplumbağası, Tonga kraliyet ailesine İngiliz kâşif Kaptan James Cook tarafından 1777 civarında sunulmuş. 1965 yılında ölen Tu’i Malila’nın 188 yaşına kadar yaşadığı tahmin ediliyor. Henüz onaylanmamış olsa da Adwaita isimli erkek bir Aldabra dev kaplumbağasının 255 yaşına kadar yaşadığı iddia ediliyor.

Kaynak: Laura Baisas/Popular Science. Çeviren: Ozan Zaloğlu.


Benzer Haberler & Reklamlar