Karahantepe Arkeoloji Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul oldu

Karahantepe Arkeoloji Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul oldu

Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinin Kargalı köyünde ikinci Göbeklitepe olarak nitelendirilen Karahan Tepe kazıları eylül ayı ihtibariyle başlıyor. Doç. Dr. Bahattin Çelik tarafından keşfedilen Karahantepe’de Göbeklitepe'dekilere benzeyen dikilitaşların bir kısmı toprağın altında bazıları ise kısmen açığa çıkmış halde duruyor.

İKİNCİ GÖBEKLİTEPE'NİN KAZILARI PROF. DR. NECMİ KARUL'A EMANET EDİLDİ

1997 yılında Doç. Dr. Bahattin Çelik tarafından keşfedilen ve yapı itibariyle Göbeklitepe'yi andıran Karahantepe, arkeoloji dünyasında İkinci Göbeklitepe olarak heyecan uyandırmıştı. Dikilitaşlar içeren kült yapılarının olduğu tahmin edilen Neolitik alandaki kazılara Göbeklitepe Yılının Eylül ayında başlanacağı açıklandı.

Şanlıurfa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Haliliye Belediyesi ile Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. tarafından desteklenecek arkeolojik kazı çalışmalarının başlanmasına karar verildi.

Arkeoloji Kazılarına Prof. Dr. Necmi Karul başkanlık edecek

İstanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı tarafından yürütülecek çalışmalara Prof. Dr. Necmi Karul’un başkanlık edeceği belirtildi. Şanlıurfa İl Kültür Müdürlüğü ve Arkeoloji Müzesi kazıların koordinasyonunu sağlayacak kurumlar.

Aynı zamanda Göbeklitepe Bilimsel Danışma ve Eşgüdüm Komisyonu üyesi Prof. Dr. Necmi Karul, kazıların eylül ayı itibariyle başlayacağını belirtti.

Karahantepe Göbeklitepe’den bildiğimiz, günümüzden yaklaşık 12 bin yıl öncesi Neolitik Dönemin ilk aşamalarına tarihleniyor. Önceki yıllarda yapılan yüzey taramaları ve jeomanyetik ölçümler burada da içinde dikilitaşlar bulunan çok sayıda yapının varlığını kanıtlıyor. Prof. Dr. Karul, Karahantepe’nin Tek Tek Dağları Milli Parkı’nın içerisinde olmasını burada çevresiyle bütünleşik bir proje geliştirmeye çok uygun olacağı ve Göbeklitepe Kültürü’nün anlaşılmasına başka bir pencereden bakma olanağı sağlayacığını belirtti.

İnşası M.Ö. 10 bin yıla Karahantepe, devasa T biçimli dikilitaşları ile aynı Göbeklitepe gibi birçok gizem barındırıyor. Arkeoloji dünyasında heyecan yaratacak kazı çalışmaları ile Göbeklitepe ile çağdaş bir yerleşim yerinden yeni arkeolojik bilgi akışının olması Şanlıurfa’nın tarih öncesi kültürleri ile gündemde kalmasına önemli katkı sağlayacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tarihi 12 bin 500 yıl önceye dayanan Göbeklitepe’ye 2019 yılı ithaf edilmiş ve kente şu ana kadar yerli ve yabancı 2 milyondan fazla turist geldi. Bölge illerde de turizm hareketliliğine neden olan gelişmenin ardından kentte yürütülecek bu yeni arkeolojik kazı oldukça önemseniyor. Tarihe yeni bilgi notlarının düşüleceği tahmin edilen çalışmaların, tüm arkeoloji dünyasında yankı uyandıracağı tahmin ediliyor.

Mustafa Arısüt - Özlem Çelik - BİHA
 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar