Karaman mağaralar yönünden zengin illerimiz arasında olup, dünyanın en büyük 3 mağarasından biri de buradadır.
Turizmin çeşitliliği açısından Ülkemizdeki mağaralar, önemli bir potansiyel oluşturmaktadır. Ülkemizin %40’ı mağara oluşumları açısından önemli bir nitelik olan karstlaşmaya uygun kayalardan meydana gelmiştir. Türkiye’de 20.000’den fazla mağara bulunabileceği tahmin edilmektedir. Bunlardan 800’ü MTA, 450 tanesi de değişik kulüp ve derneklerce olmak üzere ancak 1250 ‘si incelenmiştir.
Karaman mağaralar yönünden zengin illerimiz arasında yer almaktadır. Dünyanın en büyük mağaralarından biri olan Maraspoli mağarası da bu ilimizde bulunmaktadır.
İncesu Mağarası
Karaman İli Merkez Taşkale Kasabasının 9 km güneyinde yer alan, İncesu Deresinin doğu yamaçlarında 1356 metre uzunluğunda doğal ve uzun bir mağaradır. Mağaranın içinde görsel açıdan zenginlik oluşturan çok sayıda sarkıt, dikit ve traverten havuzlar bulunmaktadır. Mağaranın yakın çevresinde yer alan diğer kaya sığınaklarının bulunduğu bölümlerde Roma devrine ait küçük bir yerleşmeye ait izlere rastlanmaktadır.
Mağaranın diğer bir özelliğinin astım ve kalp yetersizliği gibi hastalıklara iyi geldiği yolundadır. MTA Genel Müdürlüğü tarafından fizibilitesi yapılan mağaranın içerisinin aydınlatma, yürüyüş yolu ve ulaşım yolu asfaltlanarak , sağlık turizmine hizmet sunar hale gelmiştir.
Yeni Dünya Mağarası
Bucakkışla Kasabasının yaklaşık 8 km güneyinde Göksu Nehrinin batı yamaçlarında, doğu-batı yönünde yaklaşık 1 km uzunluğunda bir doğal mağaradır. Dip kısımlarında bir gölet bulunmaktadır. Buradan çıkan su mağaranın aşağısında bulunan büyük çınar ağaçlarının dibinden Göksu Nehrine karışmaktadır. Mağaranın yapısı mermerden oluşmakta olup, içerisinde görsel açıdan insanlara hoş gelebilecek nitelikte çok sayıda sarkıt ve dikitler bulunur.
Yeşildirek Mağarası
Karaman İli, Sarıveliler ilçesi, Dedekoyağı Mevkiinde kalkerli karstik arazi içerisinde uzun tip bir mağaradır. Yaklaşık 750 m. uzunluğa sahiptir. Mağara içerisinde bol miktarda sarkıt dikit oluşumu bulunmakta ve oluşum devam etmektedir. Ortalarda bir yerde de temiz bir kaynak suyu bulunmaktadır. Kireçtaşı oluşumundan dolayı mağara içerisi koyu siyahtan yeşile doğru dönüşen bir renk almıştır.
Maraspoli Mağarası
Dünyanın üç büyük mağarasından biri olduğu yabancı uzmanlarca tespit edilmiştir.
Ermenek'in kuzeyindeki dağların kaya bloklarının altında suların kireçli kayaları oyması ile meydana gelen mağaranın sonu hâlâ sır. Şelaleyi andıran biçimde içinden su çıkması, onu daha da gizemli kılıyor.
Mağara dünyanın en büyük yeraltı suyunu bünyesinde taşımaktadır. Birçok bölme ve katlardan meydana gelen içinde küçüklü büyüklü sarkıt, dikit bulunan bu mağara, ilk çağlarda mesken, sığınak ve zindan olarak kullanılmıştır.
Mağaraya iki yönden giriş vardır.
Birinci giriş, ne zaman açıldığı bilinmeyen ilkel bir giriştir. Bu giriş doğal bir mağaranın tabanındadır. Genişliği 40×45 cm. olan delikten mağaraya inilir. Rehbersiz ve ışıksız inilmesi imkânsızdır. İri kaya parçalarından yapılmış 8-10 ayaklık basit ve dar bir merdivenle aşağıda basık tavanlı bir mağaraya inilir. Burada çeşitli yönlere yol vardır. Kuzeydoğuya gidilen dehlizlerden birisi ile kademe kademe inilir ve yeraltı nehri görülür.
İkinci giriş, Başpınar Mahallesi Cumma mevkisinde Ermenek Belediyesi tarafından kente tazyikli içme suyu sağlamak için açılmış bir galeridendir. 193 metre uzunluğundaki bu galeri, kuzeydoğu doğrultusunda yeraltı nehrine ulaşır. Galerinin yeraltı nehri ile birleştiği noktaya kadar 150 metrelik bir mesafede kuzey-güney yönünde akmakta, galeri deposuna 90 metre kala kuzeyde bir noktada 200 metre yüksekliğinde bir yeraltı şelalesi oluşturmaktadır. Nehir yatağı batıya gittikçe daralmakta, Düdenli Mağara denilen yerde yok olmaktadır. Mağarada bulunan yeraltı suyu kentin ve çevre kasabaların içme suyu ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Ermenek ve çevresine elektrik sağlayan hidroelektrik santralini çalıştıran su da bu mağaradan çıkmaktadır.