Karia bölgesinde araştırmalar ve arkeolojik kazılar yapan Türk, İtalyan, Alman, Fransız ve ABD’li 24 arkeologun yanı sıra eempozyuma; Aydın ve Milas Arkeoloji Müzeleri de birer sunumla katıldı.
11 yıldır kesintisiz olarak yapılan Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu, Muğla’nın Milas ilçesinde Milashan otelde yapıldı. Sempozyumda Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde bulunan Kemer Barajı’nın sularının çekilmesiyle meydana çıkan Arapapıştı kaya mezarı konusu da anlatıldı.
Her yıl Karia arkeolojisine emek veren arkeologlara adanarak düzenlenen Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu’nun 11’incisi gerçekleştirildi. Bu yıl Prof. Dr. Ahmet Adil Tırpan ve Prof. Dr. Raffaella Pierobon Benoit’in onuruna düzenlenen sempozyumun teması “Kaira’da Mimarlık” olarak belirlenirken, 24 bilim insanı tarafından çalışma alanlarının sunumları gerçekleştirildi. Sempozyumda, Aydın, Muğla ve Denizli illerinin büyük bir bölümünü kapsayan Karia bölgesinde araştırmalar ve arkeolojik kazılar yapmakta olan Türk, İtalyan, Alman, Fransız ve ABD’li 24 arkeolog sunum yaptı. Sempozyuma, Aydın ve Milas Arkeoloji Müzeleri de birer sunumla katıldı.
Sempozyumun bu yılki onur konukları Dr. Fede Berti, Prof. Dr. Chirstof Berns, Prof. Dr. Kadir Pektaş, Prof. Dr. Maria Andaloro, Prof. Dr. Nilüfer Pembecioğlu, Prof. Dr. Ömer Özyiğit, Prof. Dr. Rahmi Hüseyin Ünal, Prof. Dr. Wolfgang Blümel, Prof. Dr. Zeynep Mercangöz oldu. Stratonikeia, Lagina, Aphrodisias, Pedasa, Tlos, Nysa, İasos, Letoon, Laodikeia, Labranda ve Sardes gibi antik yerleşimler ile son çalışmaların anlatıldığı sempozyumda, Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde bulunan Kemer Barajı’nın sularının çekilmesiyle meydana çıkan Arapapıştı kaya mezarı Adnan Menderes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Suat Ateşlier tarafından, Batı Anadolu seyahatnamelerinde Karya’nın antik harabeleri ve duvarları arkeolog Nezih Başgelen tarafından, Latmos bölgesinin UNESCO Dünya Mirası ölçütleri bağlamında değerlendirilmesi konusu ise Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Yılmaz Akkan tarafından sunuldu. Latmos bölgesi, bilim insanlarının dikkatine çekilerek, bilim insanları Latmos’ta çalışma yapmaya davet edildi.
Yönetmenliğini Yavuz Pullukçu’nun yaptığı maden ocaklarının yarattığı tahribatları gözler önüne seren Latmos belgeseli de sempozyumda gösterildi.
Ediz Verdioğlu - aydindenge.com.tr