Karkamış Arkeoparkı'ndaki Geç Hitit Sarayı'nın koruyucu çatısı törenle açıldı

Karkamış Arkeoparkı'ndaki Geç Hitit Sarayı'nın koruyucu çatısı törenle açıldı

Karkamış arkeoloji alanı basın mensuplarını ağırladı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Türk-İtalyan Karkamış Höyük Kazısı ortaklığında tamamlanan Karkamış Arkeoparkı'ndaki Geç Hitit Saray alanında inşaatı tamamlanan koruyucu çatının tanıtımı için özel tören düzenlendi.

Hitit Medeniyeti'nin geç evresinde İmparatorluğun başkentliğini yapan Karkamış Antik Kenti, yüz yılı aşkın süredir devam eden arkeolojik kazılarla karanlık sayfalarını aydınlatan önemli bir alan.

Karkamış Antik Kenti’ndeki kazı çalışmaları İtalya’nın Bolonya Üniversitesinden Prof. Dr. Nicolo Marchetti başkanlığında ve İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Peker’in başkan yardımcılığında Türk-İtalyan işbirliği ile sürüyor.

Türkiye-Suriye sınırındaki antik kent, Hititler’in bölgedeki en önemli yönetim merkezini bünyesinde barındırıyor. Son Hiti Başkenti'nin saray kalıntılarının üzerini örten koruyucu çatı projesi geçtiğimiz haftalarda tamamlanmıştı. Alanı doğa koşullarının zararlarından koruyacak mimari bir tasarımla inşa edilen  1500 metrekarelik çatının tanıtım töreni bugün gerçekleştirildi.

Karkamış Arkeoparkı'ndaki Geç Hitit Dönemi Saray Alanında inşaatı tamamlanan koruyucu çatının tanıtımı için düzenlenen törende, arp sanatçısı Çağatay Akyol, ney sanatçısı Bilgin Canaz sahneye çıktı.

Törene; Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicolo Marchetti ile Prof. Dr. Hasan Peker ve alanda görev yapan arkeologlar ve bilim insanları,  Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, TBMM İdare Amiri Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, Milletvekili Abdulhamit Gül, Gaziantep Milletvekili Mesut Bozatlı, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, rektörler, kurum müdürleri, mülki amirler, STK temsilcileri,İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan ve basın mensupları katıldı. 

İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Gaziantep'in kendisi için ayrı bir yeri olduğunu söyledi.

Tarihi alanın Karkamış'ı ve Gaziantep'i cazibe merkezi haline getirmek için önemli bir yer olduğunu ifade ederek, "Karkamış Antik Kenti son zamanlarda Türkiye'de açığa çıkarılan tarihi zenginliklerden biri olacak. Hem Gaziantep'in hem Karkamış'ın turistik cazibesini artırması çok önemli." dedi.

Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığının özel gayreti ile son 20 yılda yeni arkeoparkların açıldığını ve antik kentlerin turistlerle buluşturulduğunu kaydetti.

Milletvekili Abdulhamit Gül de bu coğrafyanın, kadim medeniyetin merkezi olduğunu kaydetti.

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Türkiye'nin dört bir yanının birbirinden güzel olduğunu belirterek, "Tarihi, kültürel, turistik her türlü zenginliğimiz var. Gaziantep bölgesi üzerinde binlerce yıldır insan yaşamının hiç kesilmediği toprakların üzerindeyiz. Korunma ve kullanma dengesi içerisinde burayı hem koruyacağız hem de insanlığın hizmetine sunacağız." ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Karkamış'ın stratejik bir yeri ve bereketli toprakları olduğunu, Gaziantep'in kültürün başkenti olma noktasında ilerlediğini vurguladı.

Konuşmaların ardından Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicolo Marchetti, protokol üyelerine koruyucu çatıyla kapanan tarihi alanı gezdirdi.

İsmail İlikslz - arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar