Eskiçağda Kars Kaleleri adlı araştırma ile Kars'ın tarihi kaleleri kitaplaşırken, Tarihi Dokunun Korunması Projesi kapsamında tarihi hamamları restore ediliyor.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Akın Bingöl ve Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Karegeçi’nin hazırlamış olduğu “Eskiçağda Kars Kaleleri” adlı araştırma kitabı yayınlandı.
Kitapla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ceylan, şu ifadelerde bulundu; “1998 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve Atatürk ÜniversitesiTTK’nın desteği ile geniş bir ekip tarafından ErzurumErzincanKarsIğdır’da yüzey araştırmaları yürütmekteyiz. Bu yüzey araştırmaları esnasında çok sayıda arkeolojik yerleşme, kale, kaya mezarı, yazıt ve Erken dönem Türk kültürüne ait veri topladık. Kazı ve yüzey araştırmalarımız sonucunda serhat şehrimiz Kars ile ilgili olarak çok sayıda makale, bildiri ve kitap yayınlanmıştır. Özelikle Kafkaslar ile Anadolu bozkırları arasında bir geçiş güzergahı olan Kars, çok zengin arkeolojik materyale sahiptir. İlk yerleşmelerin Paleolitik Çağ’dan itibaren görüldüğü Kars ve çevresi, tarih boyunca çeşitli toplumlar tarafından tercih edilen bir bölge olmuştur. Daha önce yapmış olduğumuz araştırmaları ve şimdilerde tespit ettiğimiz yeni arkeolojik merkezlerin Kars ile ilgili olan kısımlarını yani savunma yapıları olan kaleleri bu kitapta topladık. Kuzeydoğu Anadolu’nun İç Anadolu bozkırına açılan kapısı Kars Platosunun coğrafyası, tarihçesi ve arkeolojik özellikleri kitabın giriş kısımlarını oluşturmaktadır. Sonraki bölümlerde bölgede yaklaşık 20 yıldır devam eden yüzey araştırmalarında tespit edilen kaleler yer almaktadır. Mimari ve teknik çizimler ile uydu fotoğraflarıyla desteklenen kitabın içeriği bu anlamda büyük bir veri kaynağı durumundadır. Eskiçağdaki Kars bölgesinin kalelerini içeren bu kitapta okuyucular, bölgenin erken tarihi ile ilgili önemli bilgiler bulacaktır. Daha önce yayınlamış olduğumuz eserlerle birlikte bu eser, bölgenin Eskiçağ tarihi bakımından büyük bir önem arz etmekte ve gelecek nesiller için kaynak eser olma özelliği taşımaktadır. Çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmekte olup, şimdilerde Erzurum ile ilgili olan kitabımız yayınlanacaktır. Bu vesile ile kitabın basılmasında ve kamuoyuna kazandırılmasında büyük emekleri olan, Atatürk Üniversitesi’ne ve rektörümüz Prof. Dr. Ömer Çomaklı’ya çok teşekkür ederiz.”
KARS'IN HAMAMLARI RESTORE EDİLİYOR
Kars Kalesi altında, Taş Köprü yanında bulunan ve 'Tarihi Dokunun Korunması' projesi kapsamında restoresine başlanan Muradiye Hamamı ve Cuma Hamamı restorasyon çalışmaları tamamlandığında turizme kazandırılacak.
Kars Valiliği öncülüğünde Kültür Turizm ve Altyapı Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı (KARTAB) koordinesinde 'Tarihi Dokunun Korunması Projesi' kapsamında geçen yıl restorasyon çalışmalarına başlanan hamamlar, yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.
Geçmişte uzun yıllar Karslılara hamam olarak hizmet veren Muradiye ve Cuma Hamamı geçen süre içerisinde yıkılarak tahrip edilmişti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın destekleri, Kars Valisi Rahmi Doğan’ın da çabalarıyla atıl durumdan kurtarılan hamamların restorasyon çalışmalarının yüzde 70’i tamamlandı. Aslına uygun bir şekilde restore edilen hamamlar kentteki turizmcileri de heyecanlandırıyor.
Özellikle Doğu Ekspresi ile farklı bir ivme kazanan Kars’ın tarihi değerlerinin tek tek gün yüzüne çıkarılmasıyla daha da cazip hale geldiğini ifade eden turizmciler, “Kars Doğu Ekspresiyle tavan yaptı. Kente gelen turist sayısında önemli bir artış sağlandı. Ziyaretçiler Kars’ta daha fazla zaman geçirmeye başladı. İşte tarihi değerlerin restore edilerek turizme kazandırılmasının de etkisi var. Biz emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Gerçekten Kars başlı başına bir tarih, bizler Kars’ı daha iyi anlatmalıyız” dediler.
“Osmanlı Mahallesi Projesi ne zaman hayata geçirilecek”
Kars Kalesi altında bulunan derme çatma evlerin kaldırılmasıyla birlikte burada yapılacak olan Osmanlı Mahallesi projesinin biran evvel hayata geçirilmesi bekleyen vatandaşlar, Osmanlı Mahallesi Projesi ile Kars’ın zirve yapacağını belirttiler. Gece konduların yıkılmasıyla birlikte yetkililerin Osmanlı Mahallesi’nin yapımına başlayacağını hatırlatan vatandaşlar projenin hayata geçirilmesini beklediklerini söylediler.
Projenin durdurulduğu, askıya alındığını yönünde duyumlar aldıklarını ifade eden vatandaşlar, “Osmanlı Mahallesi Projesi ne zaman hayata geçirilecek. Geçen yıl başlanacaktı. Projesi hazırdı. Neden başlanmadı. Halk arasında projenin iptal edildiği söyleniyor. Gerçekten proje iptal mı edildi? Osmanlı Mahallesi Projesi hakkında yetkililerden açıklama bekliyoruz. Çok önemli bir projeydi. Hamamlarla birlikte o da tamamlanacaktı. Ancak henüz Osmanlı Mahallesi’nin yapımına başlanmadı” diye konuştular.