Kaşgârî Dergâhı: Kaşgârî Murtezâ Efendi Tekkesi

Kaşgârî Dergâhı nedir? Kaşgârî Dergâhı nerededir? Kaşgârî Tekkesi nedir?

Kaşgârî Dergâhı (Kaşgârî Tekkesi / Kaşgârî Murtezâ Efendi Tekkesi); Eyüp Sultan'dan Pierre Loti Kahvesi’ne giden İdrisköşkü Caddesi ile Hüsamefendi Sokağı arasındadır. Her iki tarafa da açılan avlu kapıları vardır.

Kurucusunun adına nisbetle Murteza Efendi, Kaşgarlı olması sebebiyle Kâşgarî olarak adlandırılmıştır.

Adını ilk şehyi Abdullah Nidai’nin memleketi olan ve bugün Çin idaresi altında bulunan Doğu Türkistan'ın merkezi Uygur bölgesindeki Kaşgar'dan alan dergah, 1745 yılında kuruldu.

Bâni Murteza Efendi 1747’de vefat etmiştir. Mezarı, eşiyle birlikte cami önünde bulunan hazirededir. Abdullah Nidayi Efendi'nin “Risale-i Hakkıyye” isimli eseri Dr. Güller Nuhoğlu tarafından incelenerek “Abdullah Nidâî-yi Kâşgâri “ ismiyle yayınlanmıştır.

Tekkenin son şeyhi Abdülhakîm Arvâsî’dir.

Tekkedeki cami ve müştemilatı ahşap malzemeden, minaresi kesme taştan yapılmıştır. Cami yanında mermer, kitâbesiz, çıkrıklı bir kuyu mevcuttur.

Haliç sırtlarında yer alan ve Eyüpsultan tekkeleri arasında özel yere sahip olan Kaşgari Tekkesi, Osmanlı devlet adamlarının da ilgilendiği ve önem atfettiği bir kurum oldu.

Abdülhakim Arvasi, Hüseyin Hilmi Işık, Necip Fazıl Kısakürek gibi tanınan isimlerle tanınan tekke 2018 yılında aslına uygun olarak restore edildi.


Benzer Haberler & Reklamlar