Kastamonu'nun Daday ilçesinde tarihte Paflagonya adıyla anılan bölgede yaşayan soylu bir kişiye ait olduğu tahmin edilen mezar odası bulundu.
KASTAMONU: Kaçak kazılar nedeniyle tahrip edilen anıt mezar 22 metre çapında, 5 metre yüksekliğinde. Vinçler yardımıyla yeniden düzenlenen mezar odasının Romalılar tarafından yapılan anıt mezarlarla benzerlik gösterdiği belirlendi.
Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve kazının bilimsel danışmanı Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım, 2015'te kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine bölgede çalışmalara başlandığını söyledi.
Kazının Kastamonu Müze Müdürlüğünce yürütüldüğünü bildiren Yıldırım, tarihi mezar odasının kaçak kazı esnasında iş makineleriyle tahrip edildiğini anlattı.
"İlk defa Paflagonya dönemine ait güzel bir mezar yapısıyla karşılaştık"
Yaptıkları çalışmalar sonucunda büyük bir mezar anıtının ortaya çıkartıldığına dikkati çeken Yıldırım, "Antik çağlarda bölgenin ismi Paflagonya olarak biliniyordu. İlk defa Paflagonya dönemine ait güzel bir mezar yapısıyla karşılaştık. Bizim açımızdan bu, önemli bir yapıydı. Çünkü bölgenin arkeolojisiyle ilgili bilgiler çok kısıtlı. Yaklaşık 2 bin 200 yıllık böyle bir anıt mezarla karşılaşmak bizi şaşırttı. Bu bölge için sürpriz oldu." ifadelerini kullandı.
Mezar anıtının tümülüs olarak da adlandırılabileceğine işaret eden Yıldırım, bu anıt türünün İtalya'da Romalılar tarafından sıklıkla kullanıldığını belirtti.
Anıtın Milattan Önce 2. yüzyılda yapıldığını düşündüklerini dile getiren Yıldırım, "Bölgedeki yerleşimin başındaki soylu bir kişinin mezarı olduğunu düşünüyoruz. Buradaki tarihi turizme kazandırmak için çalışmalar yürüteceğiz. Genel anlamıyla arazi çalışmaları tamamlandı. Restorasyon çalışmaları yürütülecek. Çevre düzenlemesi, tanıtıcı levhalar ve sergileme ile ilgili projeler için çalışmalar devam edecek." dedi.
Yıldırım, anıt mezarda kullanılan taşların taş ocaklarından yapıya uygun olarak kesildiğinin altını çizerek, mezar odasının dairesel plan oluşturacak şekilde dizayn edildiğini söyledi.
Yıldırım, "Taşlar numaralandırılmış, hangi taşın nerede kullanılacağına dair işaretler var. Taşların tutturulması amacıyla demir kenetler kullanılmış, depremde ya da doğal afetlerde zarar görmemesi için kurşun akıtılmış. Her taşın boyutları birbirinden farklı. Ağırlıkları da buna göre değişmekte. Vinçle yaptığımız kontrollerde 800 kilogramdan 8,5 tona kadar ulaşan ağırlıkta taşlar var. Bu da buradaki görkemli işçiliğin göstergesi." diye konuştu.
AA Ömer Erim Baştımar, Bilal Kahyaoğlu