Kaunos antik kenti neresidir?
Kaunos: Anadolu’nun güneybatısında, Köyceğiz Gölü kıyısında yer alan antik kent.
Bugünkü Dalyan Köyü’nün karşısında yer alır.
Herodotos şöyle yazar: “Kaunoslular, bana kalırsa, buranın yerlisidir; ama kendileri Girit’ten gelme olduklarını söylerler.“
İlk kez MÖ 800’lerde iskân edilmesine rağmen adı ilk kez MÖ 545’den sonra Pers generali Harpagos’a karşı gösterdiği direniş nedeniyle geçmektedir.
Önce Ion Ayaklanması’na, ardından da Perslere karşı oluşturulan Attika-Delos Deniz Birliğine katıldı.
II. Peloponnesos Savaşı’nda her iki taraf da Kaunos’u liman olarak kullandı.
MÖ 337 yılından sonra Karya satrabı Mausolos’un yönetimine girdi ve büyük bir bayındırlık faaliyetine sahne olarak (Karya’nın birçok kenti gibi) Yunanlı görünüm kazanmaya başladı ve ilk sikkelerini bu dönemde bastı.
MÖ 334’de Büyük İskender tararfından Mausolos’un kız kardeşi Ada’ya verildi. İzleyen dönemde Ptolemaios ve Seleukoslar arasında el değiştirdi.
Rodos yaklaşık MÖ 191’de kenti 200 talent karşılığında Ptolemaioslardan satın aldı.
MÖ 167’de Roma senatosu tarafından özgürlüğü geri verildi. MÖ 129’da Roma egemenliğine girdi.
I. Mithradates Savaşı’nda Pontos kralını destekledi (MÖ 88). Sonrasında ceza olarak tekrar Rodos’un egemenliğine sokuldu.
Kent deniz ticaretinin yanı sıra verimli arazileri sayesinde zengin bir konumdaydı, inciri ve kerestesi ün salmıştı. Ayrıca tuz üretimi de önemli bir iş koluydu. Buna karşın Kaunos tarihi boyunca iki sorunla hep uğraşmak zorunda kaldı. İlki kenti çevreleyen arazideki sazlıklardan kaynaklanan sıtma, diğeri ise Köyceğiz Gölü’nden gelen Kalbis Irmağı’nın (Dalyan Çayı) kentin limanını balçıkla doldurmasıdır.
Müzisyen Stratonikos’un kentin kötü koşulları için “İnsanların ömrü de yapraklarınkine denkti” dediğini Strabon aktarır.
Ressam Protogenes bu kentin vatandaşıdır.
Kentteki ilk kazılar 1966’da başlatılmıştır.