Aydın'ın Karacasu ilçesine bağlı Esençay Mahallesinde bulunan tapınak planlı mezar anıtı arkeolojik kazı alanını ziyaret eden Kaymakam Güher Sinem Büyüknalçacı, kazı çalışmalarına katılarak eşlik etti.
Esençay Mahallesi Çamlıbel mevkinde 2013 yılında başlayan kazılar sonucunda Anadolu’da çok az yerde bulunan ve bölgede bir ilk olma özelliği taşıyan tapınak planlı mezar anıtı ortaya çıkartıldı.
Bu bölgede tespit edilen başka bir yapılaşmanın kazıları devam ediyor. İlçe Kaymakamı Güher Sinem Büyüknalçacı arkeoloji kazı alanını ziyaret ederek Müze müdürü ve kazı başkanından bilgi aldı.
Ses Gazetesi'nden Özgür Dedeoluk'un özel haberine göre; Afrodisias Müze Müdürü Tenzile Uysal, kazı başkanı arkeolog Umut Doğan ve kazı ekibinin de bulunduğu ziyaret kahvaltı ile başladı. Her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Büyüknalçacı, kısa sürede önemli işler başaran ekibi tebrik etti. Kazı alanındaki çalışmalarda 3 serbest arkeolog ve 4 işçi görev yapıyor.
EKİBİN ÖZVERİSİ TAKDİR TOPLADI
Antik tapınağı andıran mezar anıtının kime ait olduğuna dair bir veriye henüz ulaşılamasa da bu mezar anıtının önemli bir tarihi yol hattının hemen kenarında olduğu ve dönemin önemli bir kişisine ait olduğu düşünülüyor. Antik mezar alanının önündeki alanda mezarın yapımından 100 yıl sonrasına ait farklı yapılaşmanın kazıları halen daha devam ediyor.
Bu sene kazıların tamamlanması hedeflenirken ardından restorasyon ve çevre düzenlemelerinin yapılarak buranın turizme kazandırılması amaçlanıyor. Kazı ekibi kısıtlı bir bütçe ve kendi ihtiyaçlarını ceplerinden karşılayarak bir kültürel değeri açığa çıkarmak için heyecanla çalışırken onların bu özverili çalışması takdirle karşılandı.
KAYMAKAM KAZIDA TESTİ BULDU
Kahvaltının ardından arkeolojik değerlere zarar vermeyecek özel bir alanda kazı çalışmalarına katılan Büyüknalçacı farklı bir deneyimin heyecanını yaşadı. Kazı ekibine destek olmak, yanlarında olduğunu göstermek adına böyle bir çalışma yaptığını ifade eden Büyüknalçacı, mala, spatula ve fırça yardımıyla kazı çalışması yaptı. Kazı yaptığı alanda bir testinin izlerine rastlayan Büyüknalçacı ince çalışma ile testiyi bulunduğu yerden çıkartırken üzerinde yazan yazıyı Arkeolog Umut Doğan çözümledi. Umut Doğan yunanca yazıyı Türkçe’ye çevirirken ‘Güher Sinem Büyüknalçacı’ya saygılarımızla’ yazısı ortaya çıktı. Bu yazının ortaya çıkması ile bulunan testinin kazı ekibi tarafından önceden oraya yerleştirildiği ve ilk kez kazı yapan arkeologlara yapılan bir şaka olduğu öğrenildi.
‘ARKEOLOJİ SEVGİYLE YAPILACAK BİR İŞ’
Büyüknalçacı, kendisini güldüren şakanın ardından “Çok değerli bir antik kentin üzerinde duruyoruz. Benim buradaki arkadaşlarım sadece şuradaki eser var iken sadece 20 bin liralık bütçe ile az önce gördünüz gibi ince ince kazıya kazıya bu kadar büyük bir alanı elde ettiler. Daha fazla destekle kim bilir neler başaracaklar. Öncelikle bunu söylemek istiyorum. Onlara destek vermek adına buradayım. Her zaman da onların yanındayım. Her türlü bürokratik desteği vermeye hazırım. Çok ciddi bir iş başarıyorlar. Bu sanata, kültürel değerlere ve bu topraklara duyulan sevgiyle yapılabilecek bir iş. Az önce kazarken benim de heyecanımı gördünüz. Onlar da aynı heyecanla, aynı istekle bu işi yürütmekteler. Hepsine tek tek teşekkür ediyorum. Çok ciddi bir eserin üzerinde olduğumuzu biliyoruz ve dünyaya bunu tanıtmış olacağız inşallah” değerlendirmesinde bulundu.
Özgür Dedeoluk- www.sesgazetesi.com.tr