Avrasya Ulusal Üniversitesi Tarih Fakültesi Arkeoloji ve Etnoloji Bölümü arkeologları, Kazakistan'ın Almatı Bölgesi'ndeki Abay bölgesinde at kültü ile ilişkili büyük bir Tunç Çağı bozkır piramidi keşfettiklerini açıkladılar. Alanda aynı zamanda Hunlar ve Sakalara ait eski mezarların yanı sıra kil kaplar, yiyecekler ve küçük bronz yuvarlak metaller bulunduğu belirtildi.
Avrasya Ulusal Üniversitesi Tarih Fakültesi Arkeoloji ve Etnoloji Bölümü bilim insanları, 2014 yılından bu yana, Abay bölgesindeki Toktamys köyü yakınlarındaki Kyrykungir arkeolojik alanında kazılar yürütüyorlar.
Önceki arkeolojik kazılar, Hun (MS 4.-6. yüzyıl) ve Saka (MÖ 2. yüzyılın ortalarından MS 1. yüzyılın ortalarına kadar) dönemlerinden kaynaklanan mezar tepeciklerinin gruplarını ortaya çıkarmıştı. Mezarlardan, seramik kaplaır, mutfak malzemeleri ve bronz boncukları kapsayan bir dizi ölü hediyesi çıktı.
“Bozkır piramidi büyük bir hassasiyetle inşa edilmiştir, altıgendir. Her yüz arasında on üç metre ve sekiz sıra taş vardır. Ortasında birkaç daire bulunan çok sofistike karmaşık bir yapıdır. Bu kompleksin yapısının dış duvarlarına, çeşitli hayvanların, özellikle de atların görüntüleri hakimdir. Kazılarda elde edilen bulgular, seramikler, kadın altın küpeleri ve diğer takılar, bu Tunç Çağı’nın antik çağda kültürün merkezi olduğunu göstermektedir. Bu, o zamanlar bile, taş binanın etrafındaki at kemiklerinin keşfedilmesiyle kanıtlandığı gibi, at kültünün son derece yüksek olduğu anlamına gelir. Develerin görüntüleri de var, “diyor ENU Arkeoloji ve Etnoloji Bölümü Başkanı tarihçi Ulan Ümitkaliyev.
Avrasya bozkırları, bronzun aletler, silahlar ve diğer eserler için yaygın kullanımı ile karakterize edilen bir dönem olan Tunç Çağı’nda önemli bir rol oynamıştır. Doğu Avrupa’dan Asya’ya uzanan bozkır bölgesi, kültürel alışveriş, ticaret ve insanların hareketi için bir kanal görevi gördü.
L. N. Gumilyov Avrasya Ulusal Üniversitesi