Kutsal Kazakistan Bilim ve Araştırma Merkezi Müdürü Berik Abdıgaliulı, ülkedeki tarihi mekanların envanterini tek listede toplayan çalışma yaptıklarını bildirdi.
Kazinform haber ajansının haberine göre Abdıgaliulı, “Kazakistan’ın ulusal tarihi yerleri” ve “Kazakistan’ın bölgesel tarihi yerleri” kitaplarının tanıtımında yaptığı konuşmada, merkezin geçen yıl mayıs ayında ülkedeki tarihi yerleri tespit ederek listesini oluşturmak amaçlı kurulduğunu söyledi.
Merkezin faaliyetleri çerçevesinde tüm bölgelerde düzenledikleri keşif gezilerinin sonuçlarını kitaplaştırdıklarını dile getiren Abdıgaliulı, “Ülkede ilk kez tarihi yerlerin tek listesi oluşturuldu. Bu sadece bilimsel ya da dini proje değil. Daha çok sosyal ve kültürel projedir. Burada milli kimlik gibi siyasi hedefler de var. Tarihi yerler insanları birleştirmeli, vatanımızın ve ortak tarihimizin sembolü olmalı.” dedi.
Abdıgaliulı, "ulusal tarihi mekanlar” listesine 185, "bölgesel tarihi yerler" listesine de 500 mekanın girdiğine dikkati çekerek, listenin Kültür ve Spor Bakanlığı tarafından onaylandığını kaydetti.
Tarihi yerlerin, doğal miras ve arkeolojik anıtlar, orta çağa ait şehir merkezleri, ibadet yerleri, tarihsel kişilerle ilişkili mekanlar, tarihi ve siyasi olaylarla ilgili mekanlar olarak sınıflandırıldığının altını çizen Abdıgaliulı, projenin Kazakistan Cumhurbaşkanının başlattığı "Geleceğe Bakış: Manevi Yenilenme” projesi çerçevesinde hayata geçirildiğini ifade etti.
Abdıgaliulı, gelecek ayda tarihi mekanların interaktif harita kılavuzunun da tanıtılacağını belirtti.
Kazakistan'da, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) miraslar listesine aldığı Hoca Ahmet Yesevi Türbesi'nin yanı sıra eski şehirler ve heykellerin yer aldığı tarihi ve kutsal mekanlar bulunuyor.