Bilimadamları genellikle zamanda geri gidildikçe kemikleri irileşen canlıların fosillerini bulmaya alışıklar. Kenya'da ise alışılmışın tersine bir arkeolojik keşif gerçekleşti. 12,5 milyon yıl önce yaşamış Simiolus minutus adı verilen bir canlıya ait dişler sadece bir kaç milimetrelik çapa sahipti.
Dünyada yaşamış en küçük maymun fosili
Kenya'da muhtemelen 12,5 milyon yıl önce miosen döneminde yaşamış dünyadaki en küçük maymun fosili bulundu.
Kenya'nın yerel bir bilim dergisindeki bilgilere göre, evrende yaşamış en küçük maymun fosili, ülkenin orta kesimlerindeki Tugen Tepeleri'nde ortaya çıkarıldı.
Stony Brook Üniversitesinden antropolog James Rossie, fosilim bölgede başlatılan arkeolojik kazılarında ilk gün bulunmasının moral verici olduğunu söyledi. Fosil sadece bir kaç milimetre uzunluğundaki bir azı dişi.
James Rossie ve Yale Üniversitesi'nden Andrew Hill'in verdiği bilgilere göre; bölgede 2004 yılında Tugen Tepeleri ve Baringo Havzası boyunca üç farklı fosilleşmiş diş kalıntısı bulunmuştu.
Yeni maymun türüne Simiolus minutus adı verildi
Bilim insanları, bulunan fosilin 12,5 milyon yıl önce yaşadığı sanılan bir maymun türüne ait olduğunu tespit etti.. Araştırmacılar yeni maymun türüne Simiolus minutus adını verdiler.
Yaklaşık 3,5 kilogram fosilin evrendeki en küçük boyutlardaki maymuna ait olduğu belirlendi.
Araştırmacılar, 1960 yılından bu yana bölgede çalıştıklarını ve bulunan yeni fosilin gelecek çalışmalar için ilham olduğunu açıkladı.
arkeolojikhaber.com