Kephalos

Kephalos nedir?

Kephalos: Atina kralı Pandion'un oğlu. 

Şafak Tanrıçası Eos'un evlenmeleri hep ölümlülerledir. İlk kocası Tîthonos'tan sonra, Eos Atina kralı Pandion'un oğlu Kephalos'u kaçırı. Onu Suriye'ye götürür ve orada sevişirler.

Tanrı­ça bu birleşmeden Phaeton'u do­ğurur, Kephalos sonra Afrika'ya döner ve Prokris ile evlenir, ama bu evlenmesi de maceralı geçer, bir kıskançlık sonucu Prokris'i öldürür.  

Kephalos:
Kephalos'un kaynağı üstüne anlatılan efsaneler birbirini pek tutmamaktadır: Kimine göre Deukalion'un soyundandır, kimine göre Hermes'le Herse'nin yahut da Atina kralı Pandion'un oğludur.

En ünlü efsanesi Şafak tanrıça Eos tarafından kaçırılmasıdır. Eos onu Suriye'ye götürür, orada sevişirler ve tanrıça Phaethon'u doğurur (Eos). Ama Kephalos tanrıçanın yanında uzun zaman kalmaz, ondan ayrılıp Attika'ya gelir ve Prokris'le evlenir.

Prokris'le evliliği de hadiseli geçer. Kephalos'la Prokris çok sevişmektedirler, ama günün birinde Kephalos karısını denemek hevesine kapılır, evden gidiyormuş gibi yapıp başka kılıkta karısının yanına sokulur ve onu parlak armağanlarla elde etmeye çalışır. Prokris uzun zaman dayandıktan sonra, kanacak gibi olur, o sırada Kephalos kendini tanıtır. Prokris öfkesinden dağa kaçar, Kephalos ardına düşer, sonunda barışırlar. Ama iş bununla bitmez: Bir gün Prokris kocasından şüphe edecek olur: Avlanırken bir Nympha'yı çağırdığı haberini kocasının uşağından alınca, gizlice onu izlemeye koyulur. Kephalos çalılıklar arasında çatırtılar duyunca, hedefini şaşmaz bir okla Prokris'i vurur. Prokris can çekişmektedir, ölmeden hatasını kabul eder. Kephalos Areopagos mahkemesinde yargılanır, suçlu görülüp sürülür. Kephalos arkadaşı Amphitryon'un yanına sığınır ve onun seferlerine, savaşlarına katılır

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar