Khalkidikia Birliği

Khalkidikia Birliği nedir?

Khalkidikia Birliği: Yunanistan'ın kuzey kesimindeki Khalkidiki Yarımadasında bulunan kentlerin oluşturduğu konfederasyon (MÖ 432- 348).

Başlangıçta Atina'ya karşı kurulmuş, Atina'nın Peloponnesos Savaşı'nda (MÖ 431-404) yenilgiye uğramasından sonra da Makedonya yayılmasına karşı korunmayı amaçlayan bir birlik niteliği kazanmıştır.

Kurucusu Olynthos'un amacı, bütün üye kentlerin tam eşitlik içinde olacağı, eşit yurttaşlık, ticaret ve evlilik yasalarına sahip bir birlik oluşturmaktı.

MÖ 382 yılına gelindiğinde birliğe, Makedonya kıyısındaki kentlerin hemen hepsi katılmıştı. Birliğe katılmaları yolundaki zorlamalara karşı direnen Akanthos ve Apollonia kentlerini korumak amacıyla Khalkidiki Yarımadasına kuvvet yollayan Sparta, bir süre sonra birliğin, Yunanistan'daki çıkarlarını tehdit ettiğini öne sürdü.

Sparta birliklerince kuşatılan Olynthos'un MÖ 379 yılında teslim olmasıyla birlik dağıldı. Ama birkaç yıl sonra Khalkidiki kentleri tekrar bir araya geldi.

MÖ 349 yılında, Olynthos'un müttefiki Makedonya Kralı II. Philippos'un yayılma politikasına karşı kentler, bu kez Atina ile ittifak kurdular. Ama bu MÖ 348 yılında Philippos'un egemenliğine girmelerini önleyemedi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar