Khimaira nedir?
1. Khimaira: Mitolojide, başı aslan, gövdesi keçi ve kuyruğu yılan biçimindeki yaratık.
Bazen de yılan, aslan ve keçi olmak üzere üç başlı olarak betimlendiği de görülmektedir.
2. Khimaira: Khimaira, ikisi de yer altı yaratıklarından olan Typhon ile Ekhidna'nın birleşmesinden doğan bir canavardır Hesiodos onu üç kafalı diye tanımlar, kafalarından biri aslan kafası, öbürü keçi, üçüncüsü de yılan ya da ejder kafasıdır.
Hesiodos da Khimaira'nın hakkından ölümsüz at Pegasos
ile yiğit Bellerophontes'in geldiklerini söyler.
Ağzından ateş fışkıran bu canavarın öldürülmesi daha ayrıntılı bir efsaneye göre şöyle olmuş: Beikrophontes Khimaira'ya saldırmak için Pegasos atına binmekle kalmamış, kargısının ucuna (ya da kullandığı oklara) kurşun koymuş, canavarın ağızlarından fışkıran ateşle eriyen kurşunlar etini dağlayıp yakmış, korkunç ejderha da böylece can vermiş.
Bellerophontes efsanesi Anadolu'da Likya denilen bölge ile ilişkilidir.
Antalya'nın güneybatısında bulunan eski Olympos
(bugün Çıralı) kentinin arkasındaki dağda bugün bile Khimaira efsanesi yaşamaktadır, çünkü orada dağdan fışkıran doğalgaz bugün bile yerinde ateş yanmakta ya da bir kibritle kolayca
yakılabilmektedir.
Khimaira'nın Bellerophontes'in eliyle kesilen dillerinden kalma alevlerinde Sonraları Khimaira alevinin bulunduğu yere Hephaistos tapırakları yapılmıştır, bu tapınaklardan, sonraladı da aynı yerde kurulan sunaklardan kalıntılar görülür.
3. Khimaira: İkisi de yeraltı yaratıktan olan Typhon'la Ekhidna'nın birleşmesinden Khimaira diye bir canavar doğar. Hesiodos onu şöyle anlatır:
Khimaira 'yi da doğurdu Ekhidna,
söndürülmez ateşi üfleyen Khimaira'yı,
korkunç ve büyük, hızlı ve güç/ü, biryerine,
üç kafalı Khimaira'yı:
Biri azgın bakışlı aslan kafası,
öteki keçi, öteki yılan, ejderha kafası
Pegasos hakkından geldi bu Khimaira'nın
koca yiğit Bellerophontes'le birlikte.
Homeros aşağı yukarı Hesiodos gibi tanımladığı Khimaira'yı Bellerophontes efsanesine bağlar (Bellerophontes). Homeros'la Hesiodos'ta sözü geçmeyen bir anlatıma göre, Bellerophontes Khimaira'ya saldırmak için Pegasos atına binmekle kalmamış, kargısının ucuna (ya da kullandığı oklara) kurşun koymuş, canavarın ağızlarından fışkıran ateşle eriyen kurşunlar etini dağlayıp yakmış, korkunç ejderha da böylece can vermiş. Khimaira'nm bulunduğu yer Lykia'da Olympos (bugün Çıralı) kentinin arkasındaki Yanartaş diye gösterilir. Burada ilkçağda olduğu gibi bugün de dağdan doğal gazlar fışkırır ve bunlar kendiliğinden ya da bir kibritle tutuşturulup hiç durmadan yanar. Öyle ki dağda yer yer yanan ateş denizden bile gözüküp gemicilere kılavuz olurmuş. İlkçağ yazarları da Khimaira ateşini bilir, ne var ki yeri üstünde bir uygunluk yoktur
anlattıklarında, Plinius'a göre, "mons Chimaera" Phaselis'e yakındır, Skylax'in açıklaması gerçeğe daha uygundur: "Dionysias adası, Siderus limanı ve burnu; bunun üstünde, dağda Hephaistos mabedi ve topraktan kendiliğinden fışkıran büyük alev bulunmaktadır ki, hiçbir zaman sönmemektedir". Her iki yazar da doğal ateşin fıskırdığı yerde Hephaistos'a bir tapınak bulunduğunu söylemektedirler. Gerçekten de bugün orada yapı kalıntıları ve Hıristiyanlık çağına kadar uzanan bir tapınak yeri olduğunu gösteren yazıtlar bulunmaktadır.