Kıbrıs'taki Alaniçi köyünde keşfedilen antik mezar buluntuları arasında 1 adet Fenike Şarap Amforası, 2 adet Şarap Testisi (Oinochoe), 2 adet kâse, 1 adet İstiridye kabuğu şeklinde kandil ve 1 adet Amforoit testi yer alıyor.
KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi, Alaniçi köyünde ihbar üzerine yaptığı arkeolojik kurtarma kazısında Arkaik Dönem’e ait 2 bin 500 yıllık eski eserler buldu.
Yeniboğaziçi Belediyesi tarafından Alaniçi Düğün Salonu’nun bahçesinde projektör direği dikimi için yapılan kazı sırasında tespit edilen antik mezardan, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Gazimağusa Şubesi arkeologları tarafından yapılan kurtarma kazısında 1 adet Fenike Şarap Amforası, 2 adet Şarap Testisi (Oinochoe -Oinokhoe), 2 adet kase, 1 adet İstiridye kabuğu şeklinde kandil ve 1 adet Amforoit testi gün ışığına çıkarıldı.
Öte yandan, geçmişte Alaniçi’nde daire tarafından değişik tarihlerde ve çok sayıda arkeolojik kurtarma çalışmaları gerçekleştirildiği öğrenildi.
Arkeolog Hasan Tekel: Direk dikimi için kazı yapılırken mezar bulundu
KKTC Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Gazimağusa Şube Amiri Arkeolog Hasan Tekel, Yeniboğaziçi Belediyesi tarafından Alaniçi köyünün düğün salonunun bahçesine projektör direği dikimi için yapılan kazı sırasında 1 adet testiye rastlanılması üzerine Gazimağusa Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne ihbarda bulunulduğunu söyledi.
Tekel, daireleri tarafından başlatılan arkeolojik kurtarma kazısı sonucunda belediyenin direk dikimi için kazdığı çukurun antik bir mezar olduğunu ve kazı sırasında yer altına kayayı yontmak suretiyle yapılmış olan mezar odasının tavanının tamamen imha edildiğini belirlediklerini kaydetti.
Sürdürülen arkeolojik çalışmada mezar odasının zemininde yoğunlaşılarak yan yana konuşlandırılmış 2 adet insan iskeletine ulaşıldığını ifade eden Tekel, dönemin geleneklerine göre ölüler için mezar odasına bırakılan ölü armağanlarını bütün olarak saptadıklarını belirtti. Tekel, Alaniçi köyünün içinde ve çevresinde çok sayıda Demir Çağı mezarlarının bulunduğunu söyledi.
Tekel, Alaniçi’nde daire tarafından değişik tarihlerde ve çok sayıda arkeolojik kurtarma çalışmaları gerçekleştirildiğini dile getirdi.
Antik mezardan 2 bin 500 yıllık tarihi eserler çıktı
Arkeoloji kazısı gerçekleştirilen antik mezar buluntuları arasında 1 adet Fenike Şarap Amforası, 2 adet Şarap Testisi (Oinochoe), 2 adet kâse, 1 adet İstiridye kabuğu şeklinde kandil ve 1 adet Amforoit testinin gün ışığına çıkarıldığını aktaran Tekel, söz konusu buluntuların Arkaik Dönem sonlarına ait yaklaşık 2 bin 500 yıllık eserler olup, bunlar arasında özellikle Fenike amforasının 50 santim yükseklikle dikkat çektiğini ifade etti.
Tekel, buluntuların konzervasyon merkez laboratuavrına gönderilip bakımlarının yapılacağını söyledi. Arkeolog Tekel, mezarın çoğunlukla Arkaik Dönemlerde yapıldığı gibi kayaya yontulan bir giriş kısmı (Dromos) ve bu kısmın ucunda tamamı kayaya yontulmuş gömüt odası bulunduğunu sözlerine ekledi.
Ahmet İlktaç - www.kibrisgazetesi.com