Genellikle atlı savaşçıların hasımlarını biçerek alt etmek amacıyla kullandığı Kavisli ve keskin kenarlı uzun ağır askeri kılıç Kırgızistan’ın Talas Bölgesi’ndeki bir köy olan Amanbaev’de üç kardeş tarafından bulundu.
Kılıcın keşfi, Kırgızistan ulusal kompleksi Manas Ordo’da araştırmacı olan Siyatbek Ibraliev tarafından açıklandı. Kılıç, amatör arkeolog olmalarına rağmen arkeoloji alanında aktif yer alan Nurdin Jumanaliev ile birlikte Chyngyz, Abdylda ve Kubat Muratbekov kardeşler tarafından yapıldı. Muratbekov kardeşler, geçtiğimiz yıl , Kırgızistan'da müzelere yaklaşık 250 teşhirlik tarihi eser kazandırmıştı.
Kılıç 4 Haziran 2023’te keşfedildi ve Orta Çağ savaş sanatının muhteşem bir örneği. Sadece Kırgızistan’da değil, Orta Asya’nın tamanında bu tür kılıçlar çok nadir bulunuyor.
Kılıcın ölçüleri şu şekilde.
Uzunluk: 90 santimetre Uç uzunluğu: 3,5 santimetre Tepe uzunluğu: 10.2 santimetre Kabza uzunluğu: 12 santimetre Bıçak uzunluğu: 77 santimetre Bıçak genişliği: 2.5 santimetreSapında bir yumruluk bulunan kabza ve keskin eğri bıçağa sahip kılıç türü 12. yüzyılda İran’da ortaya çıkmış ve daha sonra Fas’tan Pakistan’a yayılmıştır. Kavisli şekli, Hint-İran bölgesinde bulunan “şemşir” kılıçlarına benzer şekilde Müslüman bir ülkeye ait olabileceğini düşündürmektedir.
Avrupalılar tarafından scimitar olarak bilinen şemşir, Pers (İran), Moğol Hindistan ve Arabistan atlılarının özlü uzun kılıcıdır. Öncelikle Güç ve El Becerisi ile ölçeklenir ve dönerken saldırıları kesmede mükemmel olabilen yüksek el becerisine sahip karakterler için iyi bir silahtır. Geniş uzunlukta ince bir bıçağa sahip kavisli bir kılıç. Daha büyük boyutuna rağmen hafif ağırlığı, dilimleme saldırıları hızlı bir şekilde art arda gelir. Bu kılıçlar keskinlikleri ve ölümcüllükleri ile ünlüydü.
Kardeşler ayrıca metali eritmek için 5 cm çapında bir kap ve her iki tarafında Arapça yazıtlar bulunan bir sikke buldular. Bu tür sikkeler, Karahanlı devletinin geliştiği 11. yüzyılda Kırgızistan’da kullanılmıştır.
Sıyatbek İbraliyev’e göre, metal ve sikkeleri eritmek için kullanılan aletler, bölgede sikke basımı için atölyeler olduğunu göstermektedir. Gelecekte bölgede buna benzer daha fazla kılıcın keşfedilebileceği umuluyor, çünkü keşif arkeolojik araştırmalar için yeni fırsatlar sunuyor.
Fotoğraflar: Turmush