Günümüze sadece minare kaidesi ulaşan iki katlı cami, Vakıflar Genel Müdürlüğünün rekonstrüksiyon yöntemiyle yürüttüğü çalışmayla ortaya çıkarıldı.
Çizimlerini Fatih Sultan Mehmet'in yaptığı ve İstanbul'un fethinde Bizans surlarına gedik açmasında kullanılan şahi toplarının da döküldüğü Demirköy Fatih Dökümhanesi'ndeki çalışanların ibadeti için 1400'lü yıllarda inşa edilen ve bölgedeki döküm işlemlerinin sona ermesinin ardından yıkılmaya yüz tutan Dökümhane Camisi'nin aslına uygun halde restorasyonu için Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2 yıl önce çalışma başlatıldı.
Günümüze sadece minare kaidesi ulaşan iki katlı cami, Vakıflar Genel Müdürlüğünün rekonstrüksiyon yöntemiyle yürüttüğü çalışmayla ortaya çıkarıldı.
Osman Güneren: Çalışmalar bu yıl bitiyor
Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fatih Dökümhanesi'nin Osmanlı İmparatorluğunun ilk endüstriyel tesisleri arasında olduğunu söyledi.
Güneren, dönemin ağır sanayisinin önemli merkezlerinden Fatih Dökümhanesi'nde, kim tarafından ne zaman yaptırıldığına ilişkin bilgi bulunmayan ve bugüne sadece yıkık minaresi ulaşan Dökümhane Camisi'nin yeniden aslına uygun olarak inşası edildiğini belirtti.
İki yıldır süren çalışmaların büyük bir bölümünün tamamlandığını ifade eden Güneren, restorasyonun yıl içerisinde biteceğini vurguladı.
Camiyi en kısa sürede ibadete açmayı hedeflediklerini dile getiren Güneren, "Burada değerli hocalarımızın gerçekleştirdiği kazılardan elde edilen sonuçlar, tarihi belge ve fotoğrafların yardımı ile bir ecdat yadigarını daha restore ederek gelecek nesillere aktarmış olacağız. Fatih Dökümhanesi tarihi açıdan çok önemli. Restorasyon bu yıl içerisinde tamamlanır, cami ibadete gelecek yıl açılır diye öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.
Sırrı Tayan : Bölge için önemli
Doğayı ve Kültürel Değerleri Koruma Derneği (DEKAT) Başkanı Sırrı Tayan ise 1400'lü yıllarda inşa edilen caminin yeniden ibadete açılacak olan günün hayalini kurduklarını söyledi.
Caminin ibadete açılması ile bölgedeki turizmin biraz daha hareketleneceğini belirten Tayan, bölgeyi gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin de ibadetlerini tarihi camide yapabileceklerini aktardı.
Çalışmaları yakından izlediklerini dile getiren Tayan, caminin yeniden hizmete açılacak olmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
- Tarihi Demirköy Fatih Dökümhanesi
Tarihi kaynaklardaki bilgilere göre, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinde kullandığı toplar ve gülleler, tarihi Demirköy Fatih Dökümhanesi'nde yapıldı.
İstanbul'un fethinde önemli rol oynayan top ve gülleler dökülüken dönemin ileri teknolojisi kullanılan dökümhanede, 15. yüzyıl ortalarından 19. yüzyıl sonlarına kadar aralıksız üretim gerçekleştirildi.
Caminin de dökümhanenin top ve gülleleri dökmeye başlamasından kısa süre sonra orada çalışan işçilerin ibadetleri için yapıldığı tahmin ediliyor.