Kıvrım

Kıvrım nedir?

Kıvrım: Çizim, resim ve heykellerde figürün giysilerinin aşağıya doğru dökümünde oluşan katlar.

Dönemlere, üsluplara ve sanatçılara göre farklı biçimlerde betimlenen giysi kıvrımları, figüre hacim ve hareket kazandırmak amacıyla kullanılmıştır.

Yunan sanatında MÖ 660-650 dolaylarında gerçekleştirilen Arkaik Çağ Korelerinde giysiler önceleri boru gibi dümdüzken, MÖ 570-550 dolaylarında peplos, khiton ve khimation gibi değişik giysilerle birlikte kumaşm dökümünü gösteren çizgisel kıvrımlar ortaya çıkmıştır. Bu kıvrımlar, birbirine paralel ince oluklar biçiminde verilmiş şematik dökümlerdir. Kimi örneklerde eteğin kalça seviyesinde yukarı doğru çekildiğini vurgulayan eğrisel çizgili kıvrımlar da kullanılmıştır. Bu erken örneklerde giysilerin kunt figürleri bir kalıp gibi sardığı görülür.

MÖ 460-450 yıllarındaki erken Klasik Dönem'deyse figürlerin kuntluğunu kaybetmeye başlamasıyla birlikte, giysilerinde giderek incelip vücudun hatlarını belli ettiği görülür. Bu gelişme doğrultusunda MÖ 440 yılı dolaylarında giysiler iyice incelerek neredeyse şeffaflaşmış ve vücudun bütün hatlarını belirtecek biçimde betimlenmiştir. Bu örneklerde kıvrımların vücudun hareketini ya da duruşunu desteklediği ve vücutla bir bütün oluşturduğu görülür.

MÖ 4. yüzyıla gelindiğinde figür daha esneklik kazanmakla birlikte, giysiler yeniden kalınlaşmış, buna bağlı olarak kıvrımlar vücut hatlarnı saklayacak biçimde verilmiştir.

Helenistik Dönem'in en önemli özelliklerinden biri de kıvrımların, vücudun hareketinden bağımsızlaşarak giysinin vücudu örtmekten çok, kumaşın varlığını ortaya çıkaracak biçimde hacimli kıvrımlarla verilmesidir.


Benzer Haberler & Reklamlar