Kızılaslanoğulları Beyliği: Kızılarslanoğulları Beyliği

Kızılarslanoğulları kimdir? Kızılarslanoğulları kimlerdir? Kızılaslan bey kimdir?

Kızılarslanoğulları Beyliği (Kızılaslanoğulları) ; Siirt, Tanza ve Bahmerd çevresinde 1095-1132 yılları arasında hüküm sürmüştür.

Kurucusu Kızılaslan bey, Kızılarslan ünvanını taşıyan Azerbaycan Atabeği ve Irak Selçuklu Hükümdarı Osman (Muzafferüddin) ile karıştırılır.  Gerek zamansal, gerekse coğrafi farklardan dolayı bu mümkün değildir.

Siirt Mervânîler’in elindeyken Sultan Melikşah 1083 yılındaki Mervânîler’in hâkimiyetindeki toprakları Fahrüddevle İbn Cehîr’e iktâ edip onu bölgenin fethiyle görevlendirdi. Fahrüddevle, 1085'te Mervânîler’in elinde bulunan bütün toprakları ve Siirt’i ele geçirip Büyük Selçuklular adına hutbe okuttu  Suriye Selçuklu Hükümdarı Tâcüddevle Tutuş 1093'de Diyarbekir bölgesini ele geçirince Siirt’i Kızılarslan’a iktâ etti.

Sultan Berkyaruk ile Muhammed Tapar arasında meydana gelen son savaşta (1103) Kızılarslan, Muhammed Tapar’ın saflarında yer aldı. Ertesi yıl yapılan antlaşmada Siirt de Muhammed Tapar’a bırakılan şehirler arasındaydı. Anadolu Selçuklu Hükümdarı I. Kılıcarslan, Malatya’yı alıp (1106) Urfa’yı bir süre kuşattıktan sonra Musul üzerine yürüyünce Siirt Emîri Kızılarslan da ona itaat eden beyler içinde bulunuyordu.

Selçuklu Türkmenlerinin kurduğu, Kızılarslanoğulları ya da Kızılaslanoğulları Beyliği Hasankeyf Artuklu beyi Rükneddin Davud’un 1132 yılında Siirt ve civarını fethetmesiyle son bulmuştur.


Benzer Haberler & Reklamlar