Kleisthenes kimdir?
Kleisthenes: Sikyon’u bir asır (y. MÖ 665-565) yöneten Orthagoras sülalesinin en ünlü tiranı.
Yaklaşık olarak MÖ 600-570 arasında tiranlık yapmıştır, Atina’lı Kleisthenes’in dedesidir.
Onun döneminde Sikyon’un kültür ve sanat hayatı canlı bir dönem yaşadı.
Ayrıca Delphoi’deki kutsal alanın ayrıcalıklarını savunmada öncülük etmiş, bu yüzden başlayan Kutsal Savaş’ta (MÖ 595) komutanlık yapmıştır.
Kleisthenes: MÖ 570-508 Atina’lı devlet adamı.
Arkaik Dönemden (MÖ 800-500) başlayarak Atina’nın siyasal yaşamında önemli rol oynayan Alkmaionid ailesinden geliyordu.
MÖ 525’de Hippias’ın tiranlığı sırasında arkhon idi.
Alkmaionidler Delphoi kâhini ve Sparta ordusunun yardımıyla Atina’da tiranlığa son verdikten sonra Isagoras ile iktidar mücadelesine girdi ve kazandı (MÖ 508).
Halkı reform yapacağına ikna ederek desteğini kazandı.
Devletin siyasal örgütlenmesini deme (mahalle) denen yerel yönetim birimlerine dayandırdı. Her yurttaş bu şekilde kurulmuş olan 139 demos’tan birinin yurttaşı olacaktı. Yurttaşların yalnızca baba adıyla anılmasına son verilerek deme adıyla baba adının birlikte adının kullanılması ilkesi benimsendi. Böylece soydan gelen ayrıcalıkları, soylu ailelelerin nüfuz alanlarını daraltmaya çalıştı.
Solon reformlarının, ancak bunlar yapılırsa geçerli olabileceğini düşünüyordu. Tiranların tekrar yönetimi ellerine geçirmemesi için aldığı önlemlerden biri de Çanak Çömlek Mahkemesi (ostrakismos)’dir.
Yaptığı reformlar halkın siyasal yaşama daha geniş ve daha etkin biçimde katılımını sağlamıştır.
MÖ 5. yüzyılda Kleisthenes’in adı demokrasinin kurucusu olarak anılıyordu. Ancak aynı yüzyılda yapılan politik tartışmalar sırasında bu unvanın Solon ya da Theseus’a da verildiği oluyordu.