Knidliler: Cnidarian

Knidliler nedir? Cnidarian nedir? Knide nedir?

Knidliler (İngilizcede Cnidarian); yakıcı hücrelere sahip deniz anemonları, mercanlar ve denizanaları gibi büyük çoğunluğu denizlerde yaşayan (tatlı sularda yaşayan birkaç türü vardır) çok hücreli dokulara sahip hayvanlar şubesine (filumu) verilen addır.  Sölenterler ve Haşlamlılar olarak da bilinirler.

Knidlilerin vücut yapıları dışta ektoderm ve içte endoderm denilen iki tabakadan oluşmaktadır. Bu iki tabaka arasında jölemsi bir yapı yer almaktadır. Knidli (Knide= yakıcı) denmesinin sebebi, beslenmede kullandıkları yakıcı hücrelerdir. Bazı deniz analarıyla temas etmek bu sebeple tehlikelidir.

Bu canlıların hayat döngüsünde genellikle iki evre vardır. Zemine yapışık form olan polip evresi, bölünmelerle medüzleri oluşturur ve suda serbest evreye geçiş başlar. Ancak anemon ve mercanlarda medüz evresi yoktur.

Knidliler, biyolojik Terim olarak; Çok hücrelilerden (Metazoa), sölenterler (Coelenterata) alt bölümünden, birçok türleri birbirinden tüm olarak değişik, polip ve medüzleri içine alan, etçil, dokunaçları ve ağız sapları üzerinde bulunan ve knidosist denen özel hücrelerden fırlatılan yakıcı ipliklerle avlarını uyuşturan ve daha sonra yutan türleri içine alan bir filum. Hidralar (Hydrozoa), gerçek medüzler (Scyphozoa) ve mercanlar (Anthozoa) olmak üzere üç sınıfi vardır.

Knidliler, zoolojik terim olarak (Cnidaria), (Yun. knide = deniz ısırganı) Çokgözeli hayvanlardan sölentereler (Coelenterata) alt-bölümünün bir filumu. Birçok türleri birbirinden tüm olarak değişik, polip ve medüz denen tipleri kapsar. Etçildirler. Dokunaçları ve ağız sapı üzerinde bulunan ve knidosist denen özel gözelerden fırlatılan yakıcı ipliklerle avlarını uyuşturur ve yutarlar. Hidralar (Hydrozoa), gerçekmedüzler (Scyphozoa) ve mercanlar (Anthozoa) olmak üzere 3 sınıfı. vardır.

Su Ürümleri Terimi olarak; Sölenterler (Coelenterata) alt bölümünden, birçok türleri birbirinden çok farklı değişiklik gösteren, polip ve medüzleri içine alan, karnivor, dokunaçları ve ağız sapları üzerinde bulunan ve knidosist denen özel hücrelerden fırlatılan yakıcı ipliklerle avlarını uyuşturan ve daha sonra yutan türleri içine alan bir şube, yakıcı kamçılılar, haşlamlılar, ısırgan hayvancıkları.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar