Knossos antik kenti

Knossos antik kenti

Knossos: Girit Adası’nın orta kesiminde, Herakleion’un 5 km. güneyinde kurulmuş antik kent.

İlk kez Neolitik Dönemde iskân edilmiştir. Geç Minos Döneminde (MÖ 1450) Girit’teki en güçlü kent olmuş, Ege adalarına hükmetmeye başla­mış, gücünü Yunan anakarasına kadar hissettirmiştir.

MÖ 1700’lerde deprem­de yıkılan ilk saray yapısının yerine daha görkemlisi yapılmış ve MÖ 14. yüz­yıla değin kullanılmıştır. Bu tarihten sonra Knossos’un düşüşe geçmesinin se­beplerinden biri olarak Thera Adası’ndaki yanardağ patlaması ve şiddetli depremler gösterilir.
Klasik ve Hellenistik dönemlerde tekrar eski parlak gün­lerini yakalamış ve adanın en dikkat çekici kenti olmuştur.

MÖ 4.ve 3. yüz­yıllarda Lyttos ile, Lyttos’un yıkılmasından soma ise Gortyn ile mücadele halinde olmuştur. MÖ 67’de Roma hakimiyetine girdi. MÖ 27’de Colonia Julia Nobilis adıyla koloni olmasına karşın bu tarihten sonra Gortyn’in gölge­sinde kaldı.

Kent Erken Bizans Dönemine kadar varlıklı hayatını sürdürdü. MS 350’lerdeki bir depremden sonra büyük oranda terk edildi. Knossos’ta bulunan ve Minos dönemine ait büyük saray antik çağın dikkat çekici yapı- larındandır. Bu sarayların olduğu bölgede Arthur Evans 1900 yılında kazı ça­lışmaları yapmıştır.

 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar