Kore Büyükelçiliğinin "Anadolu Odise" etkinliği kapsamında 27 kişilik heyet Çanakkale'ye geldi. Heyet Troia (Troy -Truva) antik kentini de gezdi.
Kore ve Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen "Anadolu Odise" etkinliği kapsamında 27 kişilik Kore heyeti Çanakkale'ye geldi.
Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho'un da katıldığı ziyarette heyet, Troia Antik Kenti'nde İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ve Troia Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan'dan bilgi aldı.
Heyet, antik kenti gezip rehberler eşliğinde Troia'nın kuruluş evrelerini inceleme fırsatı buldu.
Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Dokuz yaptığı açıklamada, Troia Antik Kenti'ni en fazla ziyaret eden ülkelerin başında Kore'nin geldiğini belirtti.
Uzakdoğu ülkelerinden Kore, Japonya, Çin, Tayvan, Tayland gibi ülkelerden uluslararası anlamda ciddi ziyaretçi aldıklarına işaret eden Dokuz, şunları kaydetti:
"Bu önemli ören yerimiz, antik kentimiz Truva, geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 500 bin kişi gibi ziyaretçi aldı. 2016 yılı turizmde biraz sıkıntılı geçti ama Çanakkale gerek 102 yıl evvel bu necip milletin aziz ve asil evlatları dünyanın en büyük teknolojik devlerine karşı destanlaştığı Çanakkale Savaşlarının geçtiği bölge olması münasebetiyle gerekse Troia, Apollon, Alexandra Troas, Assos gibi ören yerlerimizin ve Kazdağları gibi değerlerimizin olması münasebetiyle gerçekten 2016 yılında Çanakkale bu krizi teğet geçti diyebiliriz. Bugün Kore'den gelen ziyaretçilerimizi ağırlıyoruz. Kore'den gelen turistlerimize kapımızı açıyoruz."
Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho da kendilerinin 2018 yılına girilmeden önce gelip burayı görmek istediklerini belirterek, Kore'de bölgenin tanıtımını yapacaklarını bildirdi.
Troia Arkeolojik Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ise Kore heyetinin bölgeye gelmesinin kendilerini çok sevindirdiğini vurgulayarak, Troia'nın Anadolu'nun doğunun en batısındaki yer olduğuna dikkati çekti. Aslan, "Kore, batının en doğusundaki yer. Bir Türkiye projesinin Türkiye dizisinin Troia'da başlamış olması ayrıca anlamlı." dedi.
Etkinliğe, Kore eski meclis başkanı Hyong-O Kim, tarihçiler, arkeologlar, sanatçılarla basın mensupları katıldı.
ÇANAKKALE GEZİSİNDEN NOTLAR
Türkiye ile Kore Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerin 60. yılı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinin, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 60. yılında, iş birliğinin geliştirilmesi, dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlenmesi amacıyla başlattığı "Anadolu Odise" programı kapsamında, 27 kişiden oluşan Koreli heyet, İstanbul'da düzenlenen yemeğin ardından, Çanakkale'ye gitti.
Türkiye'den kendilerine eşlik edecek gruplarla 10 gün boyunca tarihi, kültürel ve turistik mekanlarını gezmesi ve gezilen illerde çeşitli temaslarda bulunması planlanan heyet, programa Çanakkale'deki gezi ve etkinliklerle devam etti.
Gelibolu'da güne başlayan heyet, Gelibolu Mevlevihanesi'ni gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra, Çanakkale Vali Yardımcısı ve İlçe Kaymakam Vekili Bekir Sıtkı Dağ ile Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Koreli heyet onuruna yemek verdi. İlçede yaşayan Kore gazilerinin de katıldığı yemekte, Kore Cumhuriyeti Türkiye Askeri Ataşesi Jaesic Park, gazilerle yakından ilgilendi. Heyetteki bazı Koreliler, gazilerin ellerini öperek, hatıra fotoğrafı çektirdi.
Daha sonra Troia Antik Kenti'ni gezen Koreli heyet, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Dokuz, Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Troia Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ile Hanyang Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Heesoo Lee'den antik kent ve arkeolojik çalışmalar hakkında, bilgi aldı.
Kore Cumhuriyeti heyeti, akşam saatlerinde bir otelde düzenlenen "Truva Yuvarlak Masa Toplantısı"na katıldı. Toplantıda, Prof. Dr. Rüstem Aslan ile Seul Ulusal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jorgil Kim birer konuşma yaptı.
Heyet, akşam yemeğinde de Çanakkale Valisi Orhan Tavlı'nın konuğu oldu. Aynı otelde verilen ve Kore gazilerinin de yer aldığı yemekte, Vali Tavlı, Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho ve Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, katılımcılara hitap etti.
Vali Tavlı, Kore'nin Türkiye için özel bir yeri olduğunu anlatarak, Türkiye ile Kore halkları arasında çok yakın ve derin bir tarihsel bağ bulunduğunu belirtti.
Büyükelçi Cho ise Kore Cumhuriyeti'nin gelişmesinde ve büyümesinde Kore gazilerinin payının unutulmaz olduğunu, en büyük teşekkürü onların hak ettiğini söyledi.
Çanakkale'yi "kale" olarak tanımlayan Cho, heyetteki Koreli gazetecilerden, Çanakkale ruhunu ve orada yaşananları ülkelerinde kaleme almalarını istedi.
Karşılıklı hediye takdiminin yapıldığı programda, Türkiye-Kore ilişkilerinin anlatıldığı videolar da izlendi.
Burak Akay- AA
arkeoloji, arkeolojihaber, arkeolojihaber, arkeoloj haberleri,