Korkyra

Korkyra neresidir?

Korkyra: Korfu Adası.

Yunanistan’ın batısında, Arnavutluk ile sınır oluşturan bölgenin açıklarında bulunan ada.

Geleneksel kabule göre Homeros’un Odysseia destanında bahsi geçen Skheria (Phaiakların ülkesi) günümüzün Korfu Adası’dır.

Adanın Neolitik ve İlk Tunç Çağı yerleşimleri güney İtalya’daki ApuIia ve Campania kültürleriyle benzer özellikler taşır.

Tarihi dönemlerde ise, günümüzde de olduğu gibi, Yunanistan’dan deniz yoluyla İtalya’ya gidişte ara durak görevi üstlenmişti.

MÖ 734’de Korinthos adanın doğu kıyısında bir koloni kurdu ve Korkyra adını verdi.

Korkyra Korinthos’un bölgede başka koloniler kurmasına katkıda bulunduysa da ana kent ile ilişkileri her zaman yakın olmamıştır.

Örneğin MÖ 660’da iki kent arasında bir deniz savaşı olmuştur. Bir nesil sonra Korinthos kısa bir süreliğine Korkyra’ya hakim olduysa da iki kent arasındaki mücadele sona ermemiştir.

Thukydides II. Peloponnesos Savaşı’nın başlangıcını anlatırken şöyle yazar: “Korkyralılar Korinthosluların kolonisi oldukları halde onları ihmal ediyorlardı: Yani ne onlara müşterek bayram toplantılarında mutat şeref haklarını veriyorlar, ne de kurban merasimine başlama işini Korinthos’lu bir adama veriyorlardı, bilakis onları adeta aşağılıyorlardı” 

MÖ 433’de Korkyra Atina ile müttefik oldu ve II. Peloponnesos Savaşı’nda destek sağladı.

MÖ 300’de Agathokles’in, sonrasında ise Epirus Krallığının eline geçti.

MÖ 229’den sonra Roma’nın denetimine girdi ve deniz üssü olarak kullanıldı.

Caesar’a karşı *Pompeius’u, Marcus Aurelius’a karşı Octavianus’u destekledi.
 


Benzer Haberler & Reklamlar