Köşker baba Höyüğü

Köşker baba Höyüğü nerededir? Köşker baba Höyüğü arkeoloji kazılarında neler bulunmuştur? Köşker Baba kimdir?

Köşker Baba Höyüğü (Köşker Höyüğü); Malatya ilinin Kuzeydoğusunda, il merkezinden 31,6 km.uzaklıkta, kuluşağı – şişman çayı yolunun kuzeyinde, Meydancık köyü yakınlarında Fırat’ın batı kıyısında orta büyüklükte bir höyüktür. Günümüzde Karakaya barajı gölünün suları altında kalmıştır. 

Köşker Baba ve Köşker Oymağı; Köşker babanın Muş'un Varto ilçesi sınırlarında yaşayan Köşker boyunun oymakbaşı olduğu tahmin edilmektedir. Köşker oymağı Varto'dan sonra bölgesel gelişmeler sonrasında dağılma sürecine girmiş; Malatya'da da Köşker Baba'nın Höyüğü alanımda bir süre yerleşim gösterdikten sonra dağılmıştır. Köşker oymağının, Muş-Varto,Malatya Köşker Höyüğü,Kahraman Maraş'ın Elbistan ilçesi, Kayseri, Adana, Adıyaman, Yozgat, Kırşehir, Konya, Afyon (Şuhut/Karadilli), Isparta/Uluborlu ve Antalya bölgelerine dağıldığı anlaşılmaktadır.

Köşker baba Höyüğü arkeoloji kazıları 1978-1984 yılları arasında, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden Önder Bilgi başkanlığında bir ekip tarafından kazılmıştır. Höyükte ilk tunç çağından Osmanlı dönemi sonuna değin sürekli yerleşildiği görülmüştür

1982 yılı çalışmalarında ortaya çıkarılan K mekanında güney duvarına bitişik sekinin altı siyaha boyanmış olarak bulunmuştur. Güney duvarında altta siyah üzerine yatay ve dikey kırmızı bantlar üstte ise bej renkli boya üzerine kırmızı iri noktalar yapılmıştır. Mekanın tapınak olma ihtimali var ise de bu konuda herhangi bir yorum yapılmamıştır.

Köşker Baba son dönem kazısında iki adet çömlek/küp mezar, İlk Tunç Çağı insanlarının yerleşme içi mezarlıklarının var olduğunu göstermektedir. I. Yapı katına ait olan çömlek mezarın içinde bir bebek iskeleti vardır. Ağzı, kırık bir çanak ile kapatılmıştır. 3. Yapı katındaki küp mezarın ağzı, taş bir levha ile kapatılmıştır. İçinde bir yetişkin iskeleti bulunmuştur. Mezarın içinde ölü armağanı olduğu düşünülen bir yüzük bulunmuştur
.


Benzer Haberler & Reklamlar