Kyma

Kyma nedir?

1. Kyma: Mimarlıkta, içbükey ve dışbükey silmelerin birleşimi.

Kesitinde üst bölümü içbükey, alt bölümü ise dışbükey olan ve lotus-palmet bezemeli bir çift silmeye kyma recta, kesitinde üst bölümü dışbükey, alt bölümü içbükey ve genel olarak lesbos kymationu ile bezeli bir çift silmeye de kyma reversa denir.

2. Kyma: Yunancada dalga anlamına gelir.

Yunan ve Roma mimarilerinde kullanılan bir silme türü.

Farklı ögelerle bezenebilen kymanın profili bu bezemeye bağlı olarak değişir. Örneğin, Yumurta-Ok Dizisi oval, Boncuk Dizisi yarım daire, Meandr ise düz profil verir. Dolayısıyla kyma içerdiği bezeme çeşidine ya da profiline bağlı olarak iki farklı niteliğiyle incelenir.

Zamanla, profillere göre sınıflandırmada 'dalgacık' anlamına gelen kymation kullanılır olmuştur. Örneğin, çoğunlukla kyma reversayı bezeyen 'Lesbos Yaprakları', Lesbos Kymationu olarak adlandırılmıştır.

Öte yandan Vitrivius, kymation sözcüğünü İon Sütun Başlığı'nın ekhinusu için kullanırken, Erekhteion'un yazıtlarında bu sözcük hem yumurta dizisi hem de kyma reversa için kullanılmıştır.

Çift kavisli profil olan kyma, bu kavislerin konumuna göre ikiye ayrılır: Üstte dışbükey, altta içbükey (S) profil veren kyma reversa; üstte içbükey, altta dışbükey (ters S) profil veren de kyma recta adını alır. Aynca kavisleri bezeyen ögeler de bu ayrımı belirler.

Kyma Reversa genellikle Lesbos Yapraklarıyla, Kyma Rectaysa lotus ve palmetlerden oluşan anthemion ile bezelidir.

Üstünde anthemion olmasa da İon düzenindeki bir friz üstünde kyma recta yer alır.

Hem Dor hem de İon düzenlerinde sima'nın profili olan kyma rectanm cavettodan (çeyrek daire biçiminde içbükey silme) geliştiği düşünülmektedir.

Ante başlıkları, abacus, friz ve arşitrav gibi yapı öğeleri üstünde yer alan kyma reversa ise yumurta-ok dizisinin bir değişimi olmalıdır.

Erken örneklerde Lesbos Kymationu ile yumurta-ok dizisi birbirine çok benzer.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar