Laertes neresidir?
1. Laertes: Alanya’dan yaklaşık 25 km. uzaklıktaki Dim Vadisi ağzında yükselen Cebel-i Reis Dağı’nın eteğinde, denizden 750 metre yüksekte kurulu antik kent.
Strabon kentin limanı olduğundan bahseder ve “göğüs biçiminde bir tepe üzerine kurulmuştur” diye söz eder.
Kentin tarihini MÖ 6. yüzyıla dek geri götüren ve bu kentte bulunmuş Fenike dilli yazıta rağmen kentte Hellenistik Döneme (MÖ 336-30) ait kalıntıların olmayışı, bu sırada bölgenin korsanların elinde oluşuna ve dolayısıyla imar faaliyetlerinin yeterince yapılamayışına bağlanmaktadır
2. Laertes: Odysseus'un babası. Oğlu Troya savaşına gidip dönmeyince derin bir yas kaplar Laertes'in yüreğini, İthake sarayından ayrılır, gider bağlarında herkesten uzak, çobanları ve bahçıvanlarıyla birlikte yoksulluk içinde yaşar. Odysseus'un ölüler ülkesinde rastladığı anası Antikleia oğluna babası Laertes'in ne büyük acılar içinde kıvrandığını anlatır (Antikleia). İthake'de Laertes'in sözü geçmez bile, saraydaki rezalete karışmaz, malının, mülkünün Penelopeia'nın taliplerince tüketilip yok edilmesine karşı koyacak güçte değildir. Hele karısı Antikleia da canına kıyınca Laertes canlı bir cenaze oluverir. Penelopeia ona sözde kefen dokur, her gün dokuduğu ve gece söktüğü bezin Laertes'e kefen olduğunu söyleyerek talipleri oyalar. Odysseus dilenci kılığında İthake'ye ayak basınca babasının yürekler acısı halini çoban başı Eumaios'un ağzından haber alır. Ama ona ancak talipleri öldükten sonra, Odysseia'nın yirmi dördüncü ve son bölümünde görünür. Homeros bu buluşmayı şöyle anlatır (Od. XXIV, 226 vd.):
Odysseus yalnız babasını buldu bakımlı bahçenin içinde. çapalıyordu ihtiyar adam bir ağacın dibini, entarisi eski ve yamalı ve pimpisti, yamalı sığır derileri bağlamıştı bacaklarına, sıyrıklardan korunmak içindi, dizlik yerine, ellerinde eldiven vardı dikenler batmasın diye, başında da soğuğa karşı keçi derisi bir takke,
Odysseus onu ihtiyarlıktan çökmüş, gönlü büyük bir yas içinde görünce dayanamaz, ağlar. Kendini tanıtınca ihtiyar Laertes birdenbire dirilir, gidip yıkanır, temiz bir entari giyer ve tanrıça Athene'nin yaptığı büyü ile birden güçleşir, gençleşir. Öyle ki İthake halkı taliplerin ölümünden dolayı öç almaya gelince, Laertes de oğlu ve torunuyla birlikte silaha sarılır ve Eupeithes'i öldürür.