Latifundium

Latifundium nedir?

Latifundium: Romalıların, MÖ 2. yüzyıldan başlayarak fethettikleri toprakların dağıtılması sırasında ortaya çıkan geniş araziler.

Daha önceki dönemlerde, MÖ 5. yüzyılda Yunanlılar, büyük arazileri gelişkin tarım yöntemleriyle işleyerek yüksek karlar elde ederdi. Sonraları, Helenistik dönemde büyük araziler hükümdarların, yerel yöneticilerin, zengin kişilerin ve bazı büyük tapınakların eline geçti. Bu araziler üzerindeki çeşitli ekonomik etkinlikler sonucu zamanla geniş bir iş bölümü oluştu; özgür kişilerin yanı sıra köle emeğinden de büyük ölçüde yararlanıldı.

Latifundiumu olan üst sınıftan Romalıların elinde, ekin ve hayvan ıslahına girişecek kadar büyük sermayeler vardı; bu da küçük köylü işletmecilerini güç durumda bıraktı. Latifundiumlarda bir malikâne (villa) ile havanlar, çiftlik aletleri ve öteki taşınır mallarla eşit değerdeki köleler bulunurdu.

İmparatorluğun sonraki dönemlerinde köle emeği gittikçe pahalandı ve küçük toprakları işleyen kiracı çiftçilerin oluşturduğu koloniler kölelerin yerini aldı.


Benzer Haberler & Reklamlar