Pompeii'nin arkeolojik kazı alanında görevli yetkililer, hayli dramatik yeni bir keşif duyurdu: Yanardağ patlamasından kaçmaya çalışırken devasa bir taş tarafından ezilmiş bir adamın iskeleti bulundu.
İtalya'nın Napoli şehri yakınlarındaki Pompeii antik kenti kalıntılarındaki arkeoloji kazıları şaşırtıcı bulgular vermeyi sürdürüyor.
M.S. 79 yılında Vezüv yanardağı patladığında, binlerce insan kızgın lavlarının, püsküren küllerin ve çevreye sızan zehirli gazlar nedeniyle feci şekilde can vermişti. Herbirinin dramatik ölümlerine dair alanda yüzlerce kalıntı var. Ancak kızgın lavlardan, püsküren küllerden ve çevreye sızan zehirli gazlardan kurtulmasına rağmen Azrail'in pençesinden kurtulamayan adamın ölüm şekli hayli trajik. Talihsiz adam cehenneme dönen kentten kaçmaya çalışırken kafasına düşen 300 kiloluk taşın altında can vermişti. Kafatasından geriye hiç bir şey kalmamıştıPompeii’de görevli arkeologlar, MS 79 yılında Vezüv Yanardağı patlamasından kaçmaya çalışırken, devasa taşın altında ezilmiş insan iskeletinin bulunduğunu duyurdu. Fotoğrafları yayınlanan buluntu, arkeoloji kazılarının sürdüğü antik kentin Regio V bölgesinde, Vicolo dei Balconi ile Vicolo delle Nozze d’Argento adı verilen sokakların birleştiği köşede bulunmuştu.
Kafa kısmı iri bir talın altında kalmış sırt üstü yatan adam iskeletiydi bulunan. Adamı ezen 300 kiloluk taşın ya sallantıdan dolayı yerinden fırlayan ya da volkanik patlanma etkisi ile savrulan bir kapının pervazı olabileceği sanılıyor.
30-35 yaşlarında olduğu anlaşılan kurbanın başından göğüs kafesine kadar olan kısmı taşın altında tamamen ezilmişti. Öyle ki arkeologlar kurbanın kafatasının kalıntılarını dahi buladılar. İskeletin paramparça olmuş göğüs kemiklerinin alt tarafı ise sağlam durumdaydı.
Öte yandan adamın iskeletinden alınan DNA'lar üzerinde yapılan arkeometri çalışmalarına göre; kaval kemiği enfeksiyonunundan rahatsız olduğu da anlaşıldı.
Massimo Osanna: Tarihin ve çağın medeniyetinin resmi
Pompeii arkeoloji kazı alanı genel direktörü Massimo Osanna, bulguyu olağanüstü olarak yorumladı ve yaşanan facianın daha iyi anlaşılmasını sağladığını belirterek; "tarihin ve çağın medeniyetinin resmi" dedi.
Büyük felaketin üzerinden 2000 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen hala pek çok bozulmamış iskelete ulaşılabilmesi, korumaya yol açan volkanik kayaçlarla ilgili. Bu şehirdeki cesetler, tarihin pek çok felaketindeki diğer cesetlerden çok daha iyi korunmuş durumdalar. Bulunan iskelet kalıntıları alçı dökme sistemi ile taşlaştırılarak daha belirgin hale getiriliyor.
arkeolojikhaber.com