Lepidus Marcus Aemilius Lepidus

Lepidus Marcus Aemilius Lepidus kimdir?

1. Lepidus, Marcus Aemilius: MÖ 152. Romalı devlet adamı.

Cumhuriyet Döneminde önemli devlet görevlerinde bulunmuştur. MÖ 200’de Roma’nın Makedonya kralı Philippos V’e gönderdiği elçi heyetinde yer aldı. MÖ 187 ve MÖ 175’te konsül, MÖ 180’den sonra başrahip seçilmiştir. Mutina ve Par­ma kolonileri onun gayreti ile kurulmuştur. İtalya’nın kuzeyinde, Placentia ve Ariminium kentleri arasındaki Aemilia Yolu’nu (Via Aemilia- Roma yol­ları) o yaptırmış ve adını vermiştir.
 

2. Lepidus, Marcus Aemilius: MÖ 77. Romalı senatör.

Sulla’yı destekle­di. Sonradan, MÖ 78’de, onun karşı çıkışına rağmen Pompeius’un yardımıy­la konsül oldu. Sulla’nın ölümünden soma onun getirdiği yasaları kaldırma­ya uğraştı. Ancak iki kez yenildi ve başarısız oldu. Oğlu MÖ 43’te kurulan ikinci triumvir (üçlü yönetim)’de görev almıştır.
 

3. Lepidus, Marcus Aemilius: MÖ 13. Romalı devlet adamı.

Marcus Ae­milius Lepidus’un oğludur. MÖ 46 ve 42’de iki kez konsül seçildi. Caesar-Pompeius İç Savaşı’nda Caesar’ın yanında yer aldı. Caesar’ın öldürülme­sinden sonra suikastçilere karşı Marcus Antonius’a katıldı. MÖ 43’te kuru­lan triumvir (üçlü yönetim)’in üyesi sıfatıyla eşit haklara sahip üç yönetici­den biri olarak Marcus Antonius ve Octavianus ile birlikte Roma Cumhuri­yetini yönetti. Aleyhindeki söylentileri bahane olarak kullanan Antonius ve Octavianus bir süre sonra Lepidus’un birçok yetkisini kısıtladılar. MÖ 37’de yeniden oluşturulan triumvir’de yalnızca ismen yer aldı. MÖ 36’da Sicilya’da kontrolü ele geçirmeye uğraştı ancak Octavianus’a yenildi, resmi görevlerin­den ayrılmak zorunda kaldı. Montesquieu Lepidus’un bu duruma düşmesin­den derin bir haz duyduğunu söyler, sebebini şöyle açıklar: “Cumhuriyet yurttaşları içinde en kötüsü olan, karışıklık çıkarmada daima birinciliği mu­hafaza eden, mütemadiyen uğursuz birtakım planlar kurarak onları uygula­mak için kendisinden daha becerikli ve kurnaz kişilerle bir arada bulunmak zorunda kalan bu Lepidus idi.”


Benzer Haberler & Reklamlar