Libya'da içinde heykeller, mozaikler ve sikkeler bulunan M.Ö. 3. yüzyılda inşa edilmiş bir Roma villası bulundu.
Arkeologlar, Libya sahilindeki antik Romanın önemli ticaret limanlarından Bingazi'nin yaklaşık 100 kilometre doğusundaki, Ptolemais'te yapılan arkeoloji kazılarında 1.700 yıllık villa buldular.
The Tripoli Post gazetesinin haberine göre; M.Ö. 3. yüzyılda Cumhuriyet dönemlerine tarihlenen yaklaşık 600 metre karelik geniş villadaki heykeller, mozaik ve sikkeler arkeologları hayran bırakacak cinstendi.
Ptolemais'de keşfedilen tarihi eserler arasında, bir kaba istiflenmi 553 gümüş ve bronz para da yer alıyor.
Varşova Üniversitesi arkeologu Jerzy Zelazoski, madeni paraların pişmiş toprak lambalarının yanında bir odanın içinde bulunduğunu belirterek, bunlar "yerli zanaatkârların kazançları olabilirler" dedi.
Geniş bina kompleksinin içinde kayrıca klasik bir Roma avlusu içinne döşenmiş tasvirli mozaikler keşfedildi.
Moziklerden bir tanesi Girit Kralı Minos'un efsanevi kızı Ariadne'yi uyurken Yunan tanrısı Dionysus ile birlikte gösterirken, bir diğeri Yunan kahramanı Achilles'in maceralarını anlatıyor.
Kurak iklimi ve nüfus yoğunluğunun düşüklüğü nedeniyle Libya, en iyi korunmuş Yunan ve Roma kalıntılarından bazılarını içeriyor. Ancak ülkedeki iç çatışmalarından dolayı bölgelerin geleceği konusunda endişeler yaşanıyor.
Binlerce yıllık tarihe sahip Libya'nın MÖ 631'de kurulmuş Yunan kolonisi Cyrene, Kuzey Afrika'daki Roma karargahı Leptis Magna, M.Ö. 12.000'den MS 100'e kadar uzanan tarih öncesi kaya sanatlarının yer aldığı Tadrart Acacus ve hala ayakta olan en eski Sahra öncesi şehirlerinden Ghadames; UNESCO dünya mirası listesi içinde yer alıyor.
arkeolojikhaber.com