luno

luno nedir?

luno: Hera ile bir tutulan Romalı tanrıça.

Aslında luno ayın değişimlerini simgeleyen bir tanrıçadır ve luppiter, luno, Minerva üçlüsü içinde Quirinalis sonra Capitolium tepelerinde tapınağı olmuştur.

Iono'nun daha başka tapınakları da vardır: En önemlisi, Roma kalesinde Iuno Moneta'ya ayrılmış olanıydi (Moneta uyaran, hatırlatan demektir).

İO 390 yılında Roma bir gece Galya'lıların saldırısına uğrayınca, bu tapınağın kutsal kazları ötüşleriyle halkı uyandırmışlar ve şehrin kurtulmasını sağlamışlardır.

Iuno'ya daha başka sıfatlarla da tapındırdı: Iuno Lucina doğuma bakmakta ve doğumu kolaylaştırmaktadır. Iuno Lucina'ya sunu yapılırken herkesin kemer ya da kuşağını çözmesi gerekirdi, çünkü giyside herhangi bir düğüm gebe kadının kurtuluşunu önleyebilir inancı vardır.

Roma'da İuno genellikle kadınların koruyucusudur, kadınlar arasında da meşru yoldan evlenmiş olanların tanrıçasıdır.

Mart ayının ilk günü kutlanan Matronalia bayramında "matrones" yani evli barklı, çocuklu kadınlar hem Iuno'nun oğlu tanrı Mars'ı, hem de Sabin kadınlarının kaçırılmasından sonra Romalılarla Sabin'ler arasındaki barışın kurulmasını anarlardı.

Roma dininde her erkeğin "genius"u (Genius) olduğu gibi, her kadının da "Iuno"su vardı.

Bu koruyucu Iuno yalnız ölümlülere degil, tanrıçalara da bakardı. Tanrıçanın "luno Sororia" (kız kardeşi koruyan Iuno) olarak Horatius efsanesinde de rolü vardır (Horatius).  

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar