Adana’nın Karataş ilçesinde yer alan Magarsus Antik Kenti’nin tiyatrosu, 150 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde olan antik tiyatronun yaklaşık 3.000 kişilik olduğu tahmin ediliyor.
Magarsus Antik Kenti’nde üçüncü yılına giren arkeolojik kazı çalışmalarında, öncelikle antik kente ören yeri statüsü kazandırılması amaçlanıyor.
Adana Kültür ve Turizm İl Müdürü Sabri Tari, ören yeri statüsü için gerekli başvuruların yakında yapılacağını duyurdu.
Üç yıldır müze tarafından kazıların yürütüldüğü antik kentte sadece tiyatronun açığa çıkarılması için çalışmalar sürüyor. İlerleyen yıllarda kazı alanının genişlemesi bekleniyor. Açık hava müzesini andıran Magarsus Antik Kenti’nin kazıları tamamlandıktan sonra turist çeken bir bölge olması hedefleniyor. Karataş ilçesindeki birçok yerel evde, Magarsus Antik Kenti’nin tarihi taşlarının kullanıldığı görülüyor.
Antik Çağ boyunca, Akdeniz’in en önemli ticaret ve askeri limanlarından olan Magarsus Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarında elde edilen bilgilere göre, Helenistik dönemde arazinin doğal eğiminden faydalanılarak yerel kireçtaşı bloklar kullanılarak inşa edilen tiyatronun cavea kısmının kazısı büyük oranda tamamlandı.
Magarsus Antik Kenti kazılarının Bilimsel Danışmanı Dr. Fatih Erhan, buranın ören yeri statüsü kazanmasının çok önemli olduğunu belirtti ve Magarsus Antik Kenti’nde şu anda bile tespiti yapılmış tiyatro, Athena Magarsia Tapınağı, stadion, sarnıçlar, hamamlar, ortaçağ kalesi ve oldukça devasa bir kent suru kalıntılarının toprak yüzeyinde görüldüğünü söyledi.