Antik dünyada 12 İyon kentinden biri olan ve Manisa'da bulunan Aigai'de yürütülen kazı çalışmaları, sponsorluk sorunu nedeniyle bu sezon daha dar alanda yürütülecek
MANİSA: Antik dünyada 12 İyon kentinden biri olan Aigai'de yürütülen kazı çalışmalarının kapsamının, sponsorluk sorunu nedeniyle bu yıl daraltılacağı bildirildi.
Yunusemre ilçesine bağlı Yuntdağı bölgesinde bulunan Aigai Antik Kenti'nde 2004 yılından bu yana sürdürülen kazılara başkanlık eden Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sezgin, yaptığı açıklamada, geçen yıl kazılara sponsorluk desteği veren Manisa Büyükşehir Belediyesinin bu desteğine devam etmemesi nedeniyle 2016 yılı kazı programının Temmuz ayında başlayabileceğini söyledi.
Çalışmaya bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığının verdiği maddi destek kapsamında kısıtlı bir alanda devam edileceğini dile getiren Sezgin, kazıların bölge turizmine katkı sağlayacak boyuta gelebilmesi için sponsorluk desteğine ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.
Geçen yıl 6 ay süren kazıların bu yıl maddi sıkıntılar nedeniyle hem süre hem kapsam olarak daraltıldığını ifade eden Sezgin, şöyle konuştu:
"Bu yıl kazı çalışmalarına geç başlamamızın sebebi aslında maddi sıkıntılar. 2015 yılında kazımıza sponsorluk yapan Manisa Büyükşehir Belediyesi 2016 yılında sponsorluğunu sonlandırdı. Bu yıl hedefimiz, geçen yıl çalışmalara başladığımız antik tiyatronun ortaya çıkarılmasıydı fakat belediyenin sponsorluğu bırakması nedeniyle bir süre bekletmek durumunda kaldık. Kazılarda sponsorluklar çok önemli, büyük projeleri yürütmek için desteğe ihtiyaç duyuyoruz. Bu açıdan Manisa'daki yerel yönetimler ve firmaların desteklerine ihtiyaç duyuyoruz. Bu konuda Manisalıların büyük bir sorumluluğu olduğunu düşüyoruz. Umarız sesimizi duyarlar ve destek vermeye başlarlar."
Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sezgin, kazı çalışmalarının son yıllarda büyük ivme kazandığını ve geri dönüşünü aldıklarını, antik yolları açığa çıkararak ziyaretçilerin rahat gezmelerini sağladıklarını, 2014 yılındaki ziyaretçi sayısının 2015 yılında 3 kat arttığını sözlerine ekledi.
"Verdiğimizin karşılığını göremedik"
Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil ise geçen yıl kazı çalışmalarına yaklaşık 500 bin liralık maddi destekte bulunduklarını ancak turizme hizmet edecek bir çalışmanın yapılmadığını savundu.
Yerel yönetimlerin benzer kazılara verdiği desteğin 50 bin ile 150 bin lira arasında değiştiğini belirten Açıkdil, şöyle konuştu:
"İnsanları oraya çekecek, görüntüleriyle cezbedecek bir eser göremedik. Bu durum bir senede ortaya çıkabilecek bir şey değil ama 500 bin lira da az bir para değil. Orada tiyatro var, tiyatro ortaya çıkmış olsaydı bir cazibe yaratılırdı ama yol kazıları yapıldı. Orada bir meclis var, tiyatro girişinde kemerler var. İnsanların gözüne hoş gözükecek bir şey olması lazım ki insanların kazı alanına gitmek için bir sebepleri olsun. Halen yol kazılıyor. Biz de 'yol kazılacaksa para vermiyoruz' dedik."
Tarihi milattan önce 8'inci yüzyıla dayanan ve Herodot'un bahsettiği 12 İyon kenti arasında yer alan Aigai, bölgede "Nemrut Kale" adıyla anılıyor. Helenistik dönemde önemli bir ticari merkez olduğu belirlenen kentte yürütülen kazılarda surlar, üç katlı agora, meclis binası, teras duvarlı stadyum, tiyatro ve Demeter Tapınağı gibi kalıntılar saptanmıştı.
AA Turgay Duyar