Manto nedir?
Manto: Adı kehanet, falcılık anlamına gelen Manto, ünlü bilici Teiresias'ın kızı sayılır.
Babası gibi geleceği görme yetisine sahiptir. Epigonlar Thebai'yi aldıktan sonra, kâhin Teiresias Delphoi'ye gitmek üzere yola koyulur. Kör olduğu için kızı Manto'ya dayanarak yürür, ama yolda öldükten sonra, Manto tek başına Apollon tapınağına varır. Manto kendini tanrıya adar ve yıllarca Sibylla olarak görev yapar. Tanrı günün birinde ona Ege kıyılarına gidip orada bir tapınak kurmasını buyurur: Manto Klaros'u kurar.
Argoslu Rhakios'la evlenip Mopsos'u doğurması çeşitli yorumlarla anlatılır:
Birine göre Manto Apollon tanrıdan gebe kaldıktan sonra tapınaktan çıkarken Rhakios'a rastlar ve tanrının ona seçtiği bu ölümlü kocayla birlikte Klaros'a gidip tapınak kurar. Başka bir anlatıma göre Manto yalnız başına gider Klaros'a, yolda korsanlar tarafından kaçırılır, Rhakios adlı reisleriyle evlenir ve Mopsos'u doğurur. Klaros'ta Manto'nun kurduğu tapınağa oğlu Mopsos başrahip ve bilici olur.
Manto efsanesi belli bir amaçla uydurulmuş bir efsaneye benzer. Anlaşıldığına göre, Anadolu'da bulunan Apollon tapınakları ve kehanet merkezleri Yunanistan'dakilerden hem daha eski, hem daha üstündü. Mopsos'la Kalkhas efsanesi de bu üstünlüğü açığa vurur. Ama Yunanistan bu gerçeği tersine çevirmek için bazı çarelere başvurmuş, Anadolu merkezlerinin Yunanistan'dan gelme efsaneler uydurmuştur. Ege'nin en ünlü kehanet merkezlerinden olan Klaros'un Thebaili Teiresias'ın kızı ve adından uydurma bir kişi olduğu anlaşılan bu çeşit amaçlı efsanelerden biridir.