Marcus Vitrivius Pollio

Marcus Vitrivius Pollio kimdir?

Marcus Vitrivius Pollio:   M.Ö. 80-70 - M.S. 15.  Romalı yazar, mimar ve mühendis.

Vitruvius’ a göre mimar iyi yazmayı becermeli, iyi bir ressam olmalı, aritmetik ve geometriyi iyi bilmeli, tarih ve felsefe çalışmış olmalı, müzikten anlamalı, tıp ilmine yabancı kalmamalı, hukuk bilgisi tam olmalı ve gökbilimin gerek teorik gerek pratik kavramlarına vakıf olmalıdır.

 

Vttrivius Pollio (M.Ö 1. yy): Romalı mimar ve mühendis.

Augustus onu savaş araç gereci tasarlamakla görevlendirdi ve gereksindiği maddi şartları sağladı. De architecture, (Mimarlık Üzerine On Kitap) adlı eseri ile ünlenmiştir.

Günümüze ulaşmış eserler arasında türünün tek örneği olan bu yapıt Augustus'a adanmıştır ve on kitaptan oluşur.

Mimarlar için el kitabı olmaktan çok mimarlığı anlamak isteyenler için yazılmış bir eserdir.

Kent planlaması, inşaat malzemeleri, tapınak inşası, Yunan mimari düzenlerinin kullanımı, ka­musal yapılar, döşeme ve alçı işi duvar bezemeleri, hidrolik, saatler, ölçüm teknikleri, astronomi, sivil ve askeri makineler gibi konularda bilgi içerir.

Vit­rivius bu eserinde ideal mimarın tarih, felsefe, müzik, tıp, hukuk ve astrono­mi gibi alanlarda da bilgili olması gerektiğini söyler.

Kişisel bilgi ve deneyi­minin yanı sıra kendinden önceki mimarların, örneğin *Hermogenes'in birikimine de yaslanır.

Mimari anlayışı biraz tutucudur, kendi dönemindeki inşa teknikleri hakkında az söz eder, geleneksel yapı malzemelerini kullanmayı ve mimari tasarımda fazla cesur olmaktan sakınmayı tavsiye eder. Diğer pek çok bilim dalı ile ilgili atıflar içeren bu eser Arkhimedes'in hamamda suyun kal­ırma kuvveti ile ilgili keşfinin hikayesini de içerir.


Benzer Haberler & Reklamlar