16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh sergisi, 8 Eylül'e kadar Japonya'da sanatseverlerle buluşacak
Osmanlı sanatkarı Matrakçı Nasuh'un şair, hattat ve nakkaş yönlerini anlatan "16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh" sergisi yarın Japonya'da sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği (İKASD) tarafından projelendirilen, Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim ortağı olduğu "16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh Sergisi"nin açılışı yarın yerel saatle 15.00'de başkent Tokyo'daki Shibuya Culture Center Owada Gallery'de yapılacak.
Sergi, 8 Eylül'e kadar ziyarete açık olacak.
Sergide, nakkaş Sevim Ersoy'un liderliğinde 12 kadın sanatçının, Matrakçı Nasuh'un "Beyan-ı Menazil Sefer-i Irakeyn" ve "Tarih-i Feth-i Şikloş Estergon ve İstol Belgrad" eserlerinde yer alan şehir haritalarından yapılan seçkiyi bire bir çini levhalar üzerine, Matrakçı'nın beyitlerinden yapılan seçkiyi ise divani hat levhalara, vasıflarının birkaçını da modern bir yorumla da tuvale aktardığı 41 eser yer alıyor.
Sanatseverler, Türk tarihinin gizli kalmış dehalarından Matrakçı Nasuh'un minyatürleri aracılığıyla Osmanlı seferlerinin rotalarını onunla takip etme şansı yakalayacak.
Ayrıca sergi kapsamında, 5 Eylül'de Shibuya Culture Center Owada Densho Hall'da, mimar Sinan Genim tarafından "Matrakçı Nasuh ve Haritaları" konulu bir konferans verilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğunca da "16. Yüzyıl Türk Musikisi" dinletisi gerçekleştirilecek.
Ziyaretçiler, Osmanlı İmparatorluğu'nun dönemsel olarak 16. yüzyılını, hem sanatsal hem kronolojik hem de siyasi anlamda keşfedebilecek.
Proje kapsamında 3 kıta, 9 ülke, 10 şehirde gerçekleştirilecek sergi, Tokyo'dan sonra Paris, Washington, Roma, Budapeşte ve Ankara'da da sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
- Matrakçı Nasuh kimdir?
Minyatürcü, hattat, tarihçi, matematikçi Matrakçı Nasuh'un 1480'de Saraybosna'da doğduğu sanılıyor.
Matrakçı Nasuh'un, Sultan II. Bayezid döneminin (1481-1512) sonlarına doğru Enderun'da eğitim gördüğü ve sonra matematik eğitimcisi olarak öğrenci yetiştirdiği biliniyor.
Ünlü bir hattat olan Matrakçı Nasuh, divani ve nesih yazı stillerinde değişiklikler yaptı. Sopalarla oynanan ve bir tür savaş oyunu olan "matrak" adlı sporda ustalığından dolayı "matrakçı" lakabıyla anılan Nasuh'un, minyatür-harita karışımı kendine has bir üslubu var.
Kanuni Sultan Süleyman'ın Fransa kralı I. François'e destek amacıyla Barbaros Hayreddin Paşa komutasında gönderdiği donanmaya katılan Matrakçı Nasuh, yine yol boyunca donanmanın uğradığı limanları resmetti.
Birçok eseri bulunan Matrakçı Nasuh'un yapıtları, başta Topkapı Sarayı Müzesi'nin kütüphanesi ve Süleymaniye Kütüphanesi olmak üzere çeşitli kitaplıklarda yer alıyor.
Matrakçı Nasuh, ölümünün 450. yılı münasebeti ile 2013 yılında UNESCO tarafından "anma ve kutlama yıl dönümleri" kapsamına alınmıştı.
AA