Metop

Metop nedir?

1. Metop: Antik Yunan mimarlığında, yalnız Dor düzeninde görülen, architrave’nin üzerinde, triglyph’lerin arasında kalan üzerlerinde genellikle kabartmaların yer aldığı kare şeklinde bezemeli veya bezemesiz panel.

Pişmiş toprak, kireç taşı ya da mermer gibi malzemelerden yapılmış olan metop’lar çoğunlukla mitolojik kabartmalarla bezelidir.

2. Metop: Yunan ve Roma mimarilerinde, Dor düzeni tapınakların frizlerinde triglifler arasında yer alan, düz ya da kabartma bezemeli, kare ya da dikdörtgen yüzey.

Yalnızca Dor düzeninin bir öğesi olan metop, erken dönemin ahşap yapılarında cephede çatı kirişleri arasındaki boşlukların kapatılması için kullanılmış, daha sonraları büyük taş tapınaklarda bir bezeme öğesi olarak varlığını sürdürmüştür. Pişmiş toprak, kireçtaşı, mermer vb. malzemelerden yapılan metoplar konuları çoğunlukla mitolojiden alınan resimlerle ve kabartmalarla bezelidir. Örneğin Arkaik Dönem'in önemli yapıtlarından olan Thermos Apollon Tapınağı'nın pişmiş toprak metopları boyama resimlerle; Klasik Dönem'in iki ünlü tapınağı Parthenon ve Olympia'daki Zeus Tapınağının türlerinin en güzel örnekleri sayılan metopları kabartmalarla bezenmiştir.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar