Metro Mantığıyla Antik Roma Yolları Haritası

Metro Mantığıyla Antik Roma Yolları Haritası

Chicago Üniversitesinden mezun olan Sasha Trubetskove, M.Ö. 125 yılında Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilen ve kullanılan Roma yollarının metro tarzı diyagramını hazırladı.

Sasha Trubetskove'nin M.Ö. 125 yılında kullanılan Roma Yolları Haritası; Stanford'ın ORBIS modeli, Chicago Üniversitesi'nin Pelagios Projesi ve Antonine Yol Programı ile çizilen Trubetskoy haritasına dayanıyor.

Ünlü tarihi yolları, daha az bilinen yollarla birleştiriyor. Bunu yaşarken bazı yollara hayali isimler de uyduruyor.

Projede antik çağda adları bilinen yollar şunlar: Via Appia, Via Augusta, Via Aurelia, Via Delapidata, Via Domitia, Via Egnatia, Via Flaminia, Via Flavia (I, II, III), Via Julia Augusta, Via Lusitanorum, Via Militaris, Via Popilia, Via Portumia, Via Salaria, Via Tiburtina, Via Traiana, Via Traiana Nova...

Bunların dışındaki yolların gerçek isimleri yok ve bazıları da değiştirilerek kullanılmış. Ancak bunu yaparken de çok uçarı davranmamış Sasha Trubetskove: "Örneğin Via Claudia gerçek bir isim değil ama Claudius tarafından inşa edilmişti. Via Maris ismi, gerçek adı tarihi kaybedilen ama gerçek eski ticaret yoluna atıfta bulunarak verdiğim bir isim. Via Hadriana, Mısır'da gerçek bir yoldu ama güzergahı biraz farklıydı. Via Latina ile Via Popilia'yı birleştirdim. Gerçekte bu yol Popilia Capua'da sona eriyordu ama Latina Capua'dan Roma'ya gidiliyordu. Via Aquitania, Burdigala'dan (Bordeaux) Narbo'ya (Narbonne) giden verdiğim isim. Asturica Burdigalam ile benzer şekilde sadece  Astrurica-Burdigala bölümünü ifade ediyordu"

Sasha Trubetskove, "Bunu yapmak, tahmin ettiğimden çok daha fazla araştırma gerektiriyordu. Öncelikle bunun için iyi ve tutarlı kaynak yoktu" dedi.

"Bu yol ağında seyahat etmesi ne kadar sürer?" Sasha Trubetskove'un bu sorutya cevabı şu: "Bu, kullandığınız nakliye yöntemine bağlıdır. Bir parça da sahip olduğunuz paraya bağlıdır. Bir başka büyük faktör de mevsimdir - yılın her zaman kendi zorluklarını ortaya koyuyor. Yaz aylarında Roma'dan Bizans'a yürümek yaklaşık iki ay sürerdi. Ama bir atın varsa yol sadece bir ay alırdı. Bununla birlikte, aklı başında bir Romalı, deniz yolculuğunun mevcut olduğu yerlerde bu yolları kullanmazdı. Yelken çok daha ucuz ve hızlıydı - at ve yelkenli kombinasyonu sizi Roma'dan Bizans'a yaklaşık 25 gün, Roma'dan Kartaca'ya 4-5 gün içinde ulaştıracaktı. Antik Roma için "Google Haritalar" ile oynamak isterseniz ORBIS'e göz atın. Kolaylık amacıyla deniz hatlarını haritada eklememeye karar verdim. En büyük yaratıcı unsur hangi yolların ve şehirlerin dahil edileceğini ve hangilerinin hariç tutulacağını seçmekti. Her Roma yolunu eklemenin imkanı yok, bunlar sadece ana yollar. 2. yüzyılın etrafında il nüfusuna sahip kentleri veya daha büyük nüfuslu şehirleri dahil etmeye çalıştım. Yollarda seyahat etme şekli demiryolundan çok farklı, bu da harita konseptinde hafif bir kusur. Ancak bence hala estetik açıdan hoş ve bilgilendirici" dedi.

Sasha Trubetskove'ın haritasına http://sashat.me/2017/06/03/roman-roads/  adresinden ulaşabilir dilediğiniz güzergah veya istastonu tıklayarak daha detaylı görebilirsiniz.

Trubetskove, kendisine birkaç dolar gönderene, baskı için net bir PDF e-postası da gönderiyor. Ama üzücü olan nokta şu ki Sasha Trubetskove Paypal üzerinden ödeme kabul ediyor ama Paypal artık Türkiye üzerinden hizmet vermiyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar