İzmir'in Torbalı ilçesindeki Metropolis Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarında, arkeologlar, geometrik desenlerle süslü mozaiklerin yer aldığı kamusal bir yapının yaklaşık 500 metrekarelik bölümünü açığa çıkardılar.
Antik Çağ kaynaklarında "Ana Tanrıça Kenti" olarak geçen ve önemli bir ticaret merkezi olan Metropolis Antik Kenti'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ve Sabancı Vakfı iş birliğiyle sürdürülen arkeoloji kazılarının son keşfi, milattan sonra 2. yüzyılda inşa edilmiş bir kamusal yapı oldu.
Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek başkanlığındaki kazılarda keşfedilen kamusal yapının yaklaşık 500 metrekarelik bölümü gün yüzüne çıkarıldı.
Yapının toplam yüzölçümünün ve 1800 yıl önce hangi amaçla kullanıldığının kazı çalışmaları sonrası netleşmesi bekleniyor.
- Geometrik bezemeli mozaikler iyi korunmuş
Prof. Dr. Serdar Aybek, AA muhabirine, Metropolis Antik Kenti'ndeki 2022 kazı çalışmalarında Roma Dönemi'nde kentin genişlemesine paralel olarak inşa edildiği düşünülen büyük bir kamusal yapıya rastladıklarını aktardı.
Aybek, geometrik bezemeli mozaiklere sahip yapının çok iyi korunmuş bir şekilde bugünlere ulaştığını ifade etti.