Troya kazılarına 17 yıl başkanlık yapan Türk Vatandaşı Alman arkeolog Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann'ın vefatının üzerinden 18 yıl geçti.
26 Nisan 1942’de Köln’de doğan Prof. Dr. Korfmann, Türkiye’de ilk kazı çalışmasını Alman Arkeoloji Enstitüsü adına Demircihöyük (Eskişehir) adlı Erken Tunç Çağı kazısında yaptı. Daha sonra Çanakkale'deki Beşiktepe kazılarına katılan Kofmann, 1986'da Truva kazılarına başladı.
1992-1995 yılları arasında yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Kumtepe adlı Kalkolitik-Tunç Çağı yerleşiminde kurtarma kazıları yapan arkeolog Korfmann, Truva'nın antik Anadolu uygarlığı olduğunu savunarak, dünyanın Truva'ya bakışını değiştirdi. Truva antik kentinde çalıştığı sürede Truva'nın millî park alanı ilan edilmesi ve çıkarılan eserlerin sergilenmesi için müze kurulması yönünde gayret gösteren Korfmann, başka şehirler ve ülkelerdeki Truva hazinelerinin Türkiye'ye iadesi için de çalışmalar yürüttü. 2003 yılı Aralık ayında Bakanlar Kurulu kararı ile Türk vatandaşlığına kabul edilen Korfmann, Osman ismini aldı.
Almanya’da akciğer kanseri tedavisi sürerken 11 Ağustos 2005 hayatını kaybeden Korfmann’ın vasiyeti üzerine yıllarca büyük emek vererek topladığı kitaplığını Çanakkale'de Troia Vakfı'na verildi.
Yaşamının 18 yılını Troia'yı araştırmaya adayan ve 3 ay önce hayatını kaybeden Alman arkeolog Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann'ın Almanya'daki mezarının yönü, vasiyeti üzerine Troia'yı gösteriyor.
Fotoğraflar: AA Arşivi