Milyonlarca yıldır mağara derinliklerinde gizli kalmış bakteriler, anitbiyotiklere karşı gösterdikleri dirençle TIP dünyasına ümit verdiler.
New Mexico'daki Carlsbad Mağaraları'nın bir parçası olan Amerika kıtasındaki en derin mağarası Lechuguilla'da çok eski çağlardan bu yana varlığını sürdüren bakteriler keşfedildi.
Beyinleri bulunmayan ve nöronlara sahip olmayan bakterilerin buna rağmen kimyasal zekaya sahip oldukları, daha önce görmemiş olsalar bile istedikleri bileşimi kırıp, parçalama yeteneklerine sahip oldukları biliniyor.
Nature Communications dergisinde perşembe günü yayınlanan bilim adamlarının raporuna göre; Lechuguilla Mağarasında bulunan bakteriler, insanlarca keşfedilemediği için gizli kalmış derinliklerde yaklaşık 4 milyon yıldır yaşamlarını sürdürüyorlar.
Bakterileri keşfeden ekipte görev alan Akron Üniversitesi öğretim üyesi mikrobiyolog Hazel Barton, söz konusu bakterileri, kahraman böcekler, olarak nitelendiriyor. Çünkü bakteriler, bilinen tüm antibiyotiklere karşı dirençli.
McMaster üniversitesi bilim adamları, Michael DeGroote başkanlığında yaptıkları analizlerde, mağaradan alınan, insan vücudunda yaşaması mümkün olmayan ve hiçbir şekilde bugüne dek antibiyotiklerle karşılaşmamış bakterilerin, antibiyotiklere karşı direnç sergiledi.
Bazı bilim adamlarında göre; doğal direnç genleri doğanın derinliklerinde saklı kaldığı bugün etkili olan antibiyotikler nihayetinde gücünü yitirecek.
Öte yandan doğada, insanoğlunun gelecekte kullanabileceği başka antibiyotiklerin varlığı sevindirici.
14 farklı antibiyotik maddesine direnç gösteren bakteriler konusunda mikrobiyolog Hazel Barton, "Kullandığımız antibiyotiklerin yaklaşık yüzde 99,9'u mikroorganizmalardan, bakteri ve mantarlardan üretilmiş. Onlara rağmen yaşamak için iyi savunmaya sistemine sahip olmak gerekir. Mağarada çok az besin var. Böylece mikroorganizmalar sürekli birbirlerini öldürmeye ve birbirlerinin yiyeceklerini almaya çalışıyorlardı. Bu da onların savunma sistemini güçlendiriyordu" dedi.
arkeolojikhaber.com