Denizli'nin Pamukkale ilçesindeki Hierapolis Antik Kentine 500 metre mesafedeki, Birinci derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde iki tapulu arazinin sit derecesinin düşürülmesi üzerine Mimarlar Odası Denizli Şubesi “Fay hattı yeri değiştirilir gibi sit alanı değiştirilemez” diyerek, Bilirkişi raporlarına tepki gösterdi.
Denizli’nin Pamukkale ilçesinde M.Ö 2. yüzyılda kurulan ve UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Hierapolis Antik Kentine 500 metre yakınlığında bulunan birinci derece sit alanı içerisinde bir yurttaşa ait 31 bin 704 metrekare arazinin sit derecesi düşürüldü.
Geçtiğimiz yıl antik kente 700 metre yakınlığında başka bir yurttaşa ait 34 bin 641 metrekarelik arazinin sit derecesi dde düşürülmüştü.
Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu karara itiraz etti, mahkeme reddetti
Pamukkale’de antik kentte 500 metre mesafede yer alan Yeniköy mahallesinde arazisi olan yurttaşın bölgenin birinci derece sit alanı statüsünden çıkarılma talebi Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından reddedildi. Arazi sahibi kararı itiraz ederek mahkemeye başvurdu. Denizli İdare Mahkemesi, kurulun kararını iptal etti. Mahkeme, bilirkişi raporuna istinaden alanın birinci dereceden üçüncü derece sit alanı düşürülmesi kararı verdiğini belirterek üst mahkeme yolunu kapattı.
Mimarlar Odası bilirkişi kararlarına isyan etti
Mimarlar Odası Denizli Şubesi tarafından yapılan açıklamada, “Belli ki bilirkişiler, Unesco Dünya Mirası listesindeki Pamukkale ve çevresinin bugün hala ‘Beyaz Cennet Pamukkale’ olarak anılması için yapılanları, verilen mücadeleleri bilmiyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Pamukkale ve Hierapolis Antik Kenti sadece bizim değil tüm dünyanındır ve korunmak üzere bize emanet edilmiştir. Bilirkişi raporunun bilimsel hiçbir tarafı yoktur. Fay hattı yeri değiştirilir gibi sit alanı değiştirilemez. Mimarlar Odası Pamukkale traverten bölgesindeki mevcut otelleri geçmişte nasıl yıktırdıysa, bugün de yenisinin yapılmasına izin vermeyecektir” denildi.
Aycan Karadağ - Birgün.net